Aktuelt

Mads Wiel Nygaards legat til Inger Elisabeth Hansen

Inger Elisabeth Hansen er en politisk engasjert forfatter. I diktene viser hun sin klare forakt for all slags krigføring og for systemenes undertrykking av utsatte…

inger_elisabeth_hansen

Inger Elisabeth Hansen er en politisk engasjert forfatter. I diktene viser hun sin klare forakt for all slags krigføring og for systemenes undertrykking av utsatte menneskegrupper.

Hun advarer også mot vår behandling av kloden, og melder klart ifra om at skaperverket er under angrep.  Dette er tema i hennes siste diktsamling, Å resirkulere lengselen. Avrenning foregår (2015), hvor hun fremhever flere utrydningstruende arter som for eksempel den rødlistede sommerfuglen Klippeblåvinge.

For denne samlingen fikk hun Kritikerprisen, og den ble også nominert til Brageprisen.

Inger Elisabeth Hansen er også en humoristisk dikter, ofte med et forfriskende, originalt blikk på verdens begredeligheter. 

Inger Elisabeth Hansen regnes som en av våre fremste og mest særpregede lyrikere. Hun debuterte med diktsamlingen Det er nå det er like før i 1976 og har til sammen skrevet ni lyrikksamlinger. Hun har gjendiktet flere spanskspråklige forfattere og er selv gjendiktet til blant annet spansk, kinesisk, arabisk og engelsk. Inger Elisabeth er magister i litteratur og skrev magistergradsoppgave om Carlos Fuentes/Octavio Paz. Hun har også undervist på universitetet i spansk litteratur.

Inger Elisabeth Hansen har blitt tildelt Doblougprisen, Den Norske Lyrikkprisen, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Kritikerprisen. Og i 2016 fikk hun Triztan Vindtorns poesipris. Hennes diktsamling Trask, forflytninger i tidas skitne fylde (2003) ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

therese_tungen.jpg

Aschehougs debutantstipend tildeles Therese Tungen. Tungen skriv om menneske som på ulike vis møter noko nytt og ukjent i liva sine i novellesamlinga Ein gong var dei ulvar. Ho utforskar kva som skjer når uventa ting skjer i livene til folk. Korleis skal ein fortsette når alt rundt ein endrar form? Kva gjer til dømes tre ungar åleine i ei leiligheit midt i jula, mor er borte og straumen forsvinn?

Tungen debuterte i februar 2017 med novellesamlinga Ein gong var dei ulvar. Ei stilsikker samling med seks noveller som viser eit breitt register.

Den første novella, «Flaumen», startar slik: «Det hadde regna og tora i ti dagar. Husa rundt hans stod tome og mørke, og fukta la seg som eit lag på huda og gjorde det tungt å puste.» Denne uroa vi finn her pregar heile samlinga.

Novellesamlinga er ført i eit medrivande og sikkert språk, med karakterar som får eige liv og som raskt tar grep om lesaren.

Novellesamlinga fekk svært mange og positive meldingar. Brynjulf Jung Tjønn i VG omtalte novellene som «superaktuelle og skakande». «I Therese Tungens glimrende debut følger vi folk i ekstreme livssituasjoner. … Tankene i hjerner der det kognitive truer med å svikte, er skrevet med et språk så friksjonsfritt og levende at jeg føler at det er mine egne tanker jeg leser.», skrev Bjørn Hatterud i Hamar Arbeiderblad.

Disse novellene er et velkomment, voksent og stilsikkert bidrag til norsk novellekunst. Et par av dem er på høyde med våre aller beste.
– Janneken Øverland, Klassekampen

Ein gong var dei ulvar er óg nominert til Ungdommens kritikerpris 2017.

Therese Tungen (født i 1977) kjem frå Kvam i Gudbrandsdalen og bur i Oslo. Ho jobbar som forlagsredaktør for dokumentarlitteratur i Samlaget, og har vore litteraturanmeldar i Morgenbladet og Klassekampen. Ho har gått på forfattarstudiet i Bø og på Aschehougs forfattarskule.