65 delegater møtte til generalforsamling i European Writers Council (EWC) i Oslo 23-25. mai. EWC er en sammenslutning av mer enn 50 skribentorganisasjoner fra hele Europa, og jobber for forfatternes rettigheter, språkmangfold og ytringsfrihet.
Fire norske forfatterorganisasjoner var vertskap for helgen: Den norske Forfatterforening (DnF), Forfatterforbundet (FF), Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) og Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening (NFFO).
Problemstillinger rundt kunstig intelligens og ulovlig trening av språkmodeller basert på opphavsrettslig beskyttet materiale sto (ikke overraskende) høyt på dagsordenen. Under fagdagen Burning Issues, som ble avholdt i Målstova på Nasjonalbiblioteket lørdag, utvekslet delegatene erfaringer med teknologiselskapenes fremgangsmåter og lisensiering av bøker. Norge, som er blant landene som har kommet langt i å få på plass en modell for lisensiering for en nasjonal språkmodell, kunne dele erfaringer med det såkalte Mimir-prosjektet i regi av Nasjonalbiblioteket. Det var Svein Arne Brygfjeld som la fram funnene i prosjektet, og det ble møtt med stor interesse fra utenlandske delegater.
DnF-leder Bjørn Vatne ønsket velkommen til generalforsamlingen neste dag ved å stille spørsmål ved om litteraturfeltet har blitt for defensive i møtet med samfunnsutviklingen. Litteraturen og det frie ord trenger beskyttelse mot ulovlig KI-trening, autoritære regimer, budsjettkutt, sensur og mer. Men er vi flinke nok til å sette ord på hvorfor? Eller tar vi for gitt at alle bare må forstå det? Det kan være en interessant øvelse å snu på forsvarsposisjonen, og i stedet snakke med hevet hode om hvordan litteratur er med på å redde samfunnet. Det handler om å klare å formidle hva som er den umistelige, menneskelige komponenten i kunsten, sa Vatne.
EWC er en viktig hjelper for den norske litteraturbransjen, ettersom de jobber tett på EU-systemet og kan følge det viktige reguleringsarbeidet som foregår der. Det er imidlertid ingen enkel oppgave de har tatt på seg.
– Det er krevende å holde tritt med teknologiutviklingen. Spørsmål som angår KI tar i dag store deler av arbeidskapasiteten vår, sa avtroppende leder Miguel Ángel Serrano fra talerstolen under generalforsamlingen.
Møtet utarbeidet en felles uttalelse om forfatteres rettigheter i forhold til KI. DnF vil dele denne så snart den er ferdig til publisering.
Det er Grażyna Plebanek fra Polen som etterfølger Serrano som ny generalsekretær i EWC. De øvrige i styret er Eystein Hanssen fra Norge, Claus Ankersen fra Danmark, Conor Kostick fra Irland og Sebastia Portell Clar fra Portugal.