Hvorfor ville du bli forfatter?
Noe annet har aldri vært aktuelt.
Hvordan var din vei inn i forfatterskapet? Når og hvorfor begynte du å skrive?
Jeg begynte som leser. Fra så lenge jeg kan huske. Når det gjelder skrivingen, er jeg fortsatt i startgropen. Jeg er jo bare 57, så det er god tid!
Hvilke forfattere har hatt størst betydning for ditt eget forfatterskap?
Helt umulig å svare på. Men jeg kan si hvilken som har hatt størst betydning for meg som menneske, og de to henger vel på en eller annen mer eller mindre intrikat måte sammen: Olav Duun. Og så har jeg en fryktelig weak spot for Johan Borgens Lillelord-trilogi. Og for Hemingways noveller. Inger Christensen. Hele memoar-sjangeren. Osv. osv.
Hvilket ord prøver du å unngå/bruke litt mindre?
Jo. Det er (jo) et ord som kan puttes inn mange steder, men ofte innebærer det (jo) en viss ansvarsfraskrivelse.
Hvilket forhold har du til å stryke tekst?
Noen ganger er det deilig, andre ganger gjør det vondt.
Kan du fortelle litt om skriveprosessen din? Hva må være på plass, hvordan kommer du i gang, hvor i teksten begynner du?
Jeg kan begynne på mange måter og ulike steder i teksten, jeg har notater i notatbøker på post it-lapper, på telefonen (inkl. lydopptak) og på Mac-en, men skal jeg virkelig jobbe, bør det ikke ha skjedd så mye tidligere på dagen. Helst rett fra sengen. Og så kaffe selvfølgelig. Dessuten, siden jeg hele livet har hatt ekstrem sterk motstand mot å skrive, hjelper det å reise vekk. Da lar jeg motstanden bli igjen hjemme.
Leser du andre forfattere når du skriver?
Ja.
Hva liker du å lese?
Poesi og sakprosa.
Hva synes du om norsk litteraturpolitikk?
Det aller, aller viktigste: Innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa må styrkes.
Hvilke forventninger har du til medlemskap i Forfatterforeningen?
Ikke så store, egentlig. Den har bare alltid vært der og det virker helt ulogisk å ikke være medlem. Jeg antar at de mest legendariske årsmøtefylleslagene hører fortiden til, men jeg ser frem til å komme på årsmøte likevel, og få et inntrykk i hvordan stemningen er.
Grethe Fatima Syéd står blant annet bak utgivelsene Eventyr for voksne (roman, Solum Bokvennen, 2020), Hva snakker vi om når vi snakker om abort? (sakprosa, med Kjersti Sandvik, Solum Bokvennen, 2021), Du kan ikke lage en potet: essays og artikler om litteratur og samfunn (Solum Bokvennen, 2023) og diktsamlingen Og så vi med våre mangonyrer (Solum Bokvennen, 2024).