Fiolinanes bokhandel

Christian Kjelstrup   Fiolinanes bokhandel åpner i Skostredet 5 i Bergen lørdag 22/8 kl. 10 og holder åpent til mandag 24/8 kl. 22. – I…

fiolinanens_bokhandel

Christian Kjelstrup

 

Fiolinanes bokhandel åpner i Skostredet 5 i Bergen lørdag 22/8 kl. 10 og holder åpent til mandag 24/8 kl. 22.

– I mars 2014 åpnet jeg pop up-bokhandelen «Uroens bokhandel», forteller Christian Kjelstrup, til daglig forlagsredaktør i Aschehoug. – Der solgte jeg kun "Uroens bok" av den portugisiske forfatteren Fernando Pessoa. Så, i fjor jul, leste jeg for første gang alle romanene til Jan Roar Leikvoll. Det ble en spesiell jul. Jeg spiste ribbe og gikk rundt juletreet som før, men inni meg var jeg i Leikvoll-land. For noen romaner! Med et veldig trykk i seg, på hver eneste side. Da nyttårsaften kom, var jeg fullstendig utslitt. Jan Roar Leikvoll går rett inn i det dype, til kjernen av hva det er å være menneske. Han viker ikke unna det mørke, men du verden så vakkert han gjør det. Da jeg lukket den siste boken, skjønte jeg at jeg ikke hadde noe valg: Jeg måtte åpne en pop up-bokhandel viet de fantastiske bøkene til Jan Roar Leikvoll.

  • Les mer om Uroens bokhandel her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/bokstuntet-uroens-bokhandel#.VdHqnbLtlBc

"Uroens bokhandel" fikk for øvrig prisen Gullboken for beste markedsføringstiltak.

Leikvoll kom fra Frekhaug utenfor Bergen og gikk på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han rakk å skrive de fire romanene "Eit vintereventyr" (2008), "Fiolinane" (2010), "Songfuglen" (2012) og "Bovara" (2013). Han ble raskt anerkjent av kritikerne, men fortsatt er han nok et ukjent navn for mange. Jeg ønsker å bidra, i hvert fall litt, til at disse usedvanlig sterke bøkene får flest mulig lesere, sier Kjelstrup.

Jan Roar Leikvoll

 

I august i fjor døde Leikvoll, bare 40 år gammel. I et portrettintervju i NRKs Bokprogrammet forteller han åpent om hvordan han levde med en hjernesvulst som aldri forsvant, og hevder selv at det er en nær sammenheng mellom denne tilstanden og det veldige trykket, nerven i bøkene hans. Det er vel ikke helt feil å si at han levde for å skrive og skrev for å leve. 

– Leikvoll bodde og skrev i Hviterussland. Salgsinntektene fra pop up-bokhandelen vil i sin helhet bli donert til uavhengige hviterussiske forfattere og oversettere. Hvis mulig også til enkelttiltak som fremmer tettere kontakt mellom norske og hviterussiske forfattere, ikke minst: å få oversatt Jan Roar Leikvoll til hviterussisk, sier Kjelstrup.

Søndag 23/8 kl. 19– 21 blir det stort arrangement på Litteraturhuet i Bergen, til minne om Jan Roar Leikvoll. Det blir musikk, filmvisning og ikke minst diskusjon om forfatterskapet. Tomas Espedal, Helge Jordal, Josefin Winther m.fl. deltar. Dessuten: Lansering, i samarbeid med Samlaget, av Leikvolls femte roman, "Forkynnaren", basert på etterlatte manuskripter. 

  • Her er bokhandelens Facebook-side: https://www.facebook.com/fiolinanesbokhandel/posts/1482235115425260?fref=nf&pnref=story