Indisk litteratur og falske nyheter på Lillehammer

Sentrale temaer i årets program er indisk litteratur, nasjonalisme og ytringsfrihet. Vi feirer også at Pegasus er 10 år! De seks dagene festivalen pågår blir…

xxxx

Sentrale temaer i årets program er indisk litteratur, nasjonalisme og ytringsfrihet. Vi feirer også at Pegasus er 10 år!

De seks dagene festivalen pågår blir et rikt utvalg norske og utenlandske forfattere å se på festivalens scener og i Lillehammers gater. Blant disse er Vigdis Hjorth, Ida Hegazi Høyer, Josefine Klougart, Claire-Louise Bennett, Max Porter, Arnar Már Arngrímsson, Hans Herbjørnsrud, James Rebanks, Elisabeth Åsbrink, Margie Orford, Jan Kristoffer Dale, Meg Rosoff, Kyrre Andreassen, John Freeman, Mona Høvring, Yadollah Royaee, Fredrik Sjöberg, Selma Lønning Aarø, Ingrid Z. Aanestad, Tor Åge Bringsværd, Jason Timbuktu Diakité, Kim Leine, Unni Lindell, Tove Nilsen, Steve Sem-Sandberg, Johan Theorin og Gro Dahle. Og enda er bare noen få nevnt. 

På nytt har indisk litteratur blitt aktuell i vår del av verden. De forfatterne som for noen år siden skapte en bølge av oversettelser i Norge, har nå modnet ytterligere, og er viktige samfunnsdebattanter i landet. Med fremveksten av nasjonalistiske strømninger i vår egen del av verden, kan vi nå se den indiske litteraturen på en helt ny måte. Som et varsel. 

Litteraturen er et viktig våpen i kampen mot undertrykkelse og institusjonalisert diskriminering. Jerry Pinto, Laxmi, Tishani Doshi, Salma, Rana Dasgupta, Sharad Paul, Salil Tripathi og andre av våre indiske gjester vil utdype hva som ligger i det og hvordan et slikt engasjement kan få et kunstnerisk uttrykk.

Brexit, Trump og falske nyheter. Både i vår nære, norske virkelighet og i en større internasjonal sammenheng ser vi at de nasjonalistiske strømningene har blitt tydeligere og debattklimaet hardere. Hva skjer i Europa? Hva skjer i USA? Eller i Norge?

Simen Ekern, Kamila Shamsie, Salil Tripathi, Sjòn, Bård Vegar Solhjell, Larry Siems, Elisabeth Åsbrink, Andrew McMillan, Margie Orford, Rana Dasgupta er blant forfatterne som bidrar til opplysning, debatt og kritisk ettertanke på årets festival.

Når ytringsfriheten er truet, innskrenket eller forbudt blir kunstnere og forfattere tvunget til å finne stadig mer oppfinnsomme måter å unngå autoritær undertrykkelse. Motstanden finner nye former, nye ord, nye midler. «In other words», ICORN- og PEN Internationals konferanse som pågår parallelt med og i samarbeid med festivalen, er en utforskning og feiring av kunstens og litteraturens motstandsdyktighet i en postfaktuell verden.

Mer enn 300 deltakere fra mer enn 60 land deltar på konferansen og mange av disse bidrar til å berike årets festivalprogram. Kamila Shamsies Bjørnsonforelesning, som er et av høydepunktene under festivalen, blir også et viktig innslag i konferanseprogrammet. Ellers blir det for eksempel mulighet til å møte Åsne Seierstad i samtale med den syriske journalisten og dokumentarskaperen Ali Al-Ibrahim og høre tyrkiske forfatteres analyse av utviklingen i Tyrkia.  

Gjennom 10 år har Pegasus gitt barn og unge litteraturopplevelser på festival. Vi har mottatt over 11 000 påmeldinger til skole- og barnehageprogrammet på Lillehammmer i mai. I helgen blir det en rekke attraktive familiearrangementer, blant annet en skikkelig bursdagsfest!

Lørdag feirer vi med stor sentrumsdag. Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund lanserer sin splitter nye bok om Bukkene Bruse. Det blir verksted med Svein Nyhus, bursdagsfest og konsert med Jo Skaansar og Camilla Granlien. Søndag er det familiedag på Maihaugen med blant annet Mikkel & Reverockerne, levende dyr og Tor Åge Bringsværd og Svein Nyhus som leser og forteller om både fabeldyr og vanlige dyr.