– Kunsten er den genetiske koden for vår nasjonale identitet

Styremedlem Oda Malmin skriver her om forestillingen «The Martyrs» på Grusomhetens teater, som blant annet tok opp ødeleggelsen av kultursentre og kunstinstitusjoner på Gazastripen.

Forrige helg ble The Martyrs vist på Grusomhetens teater i Oslo. Den iscenesatte lesinga startet med utdrag fra Det palestinske kulturdepartementets fjerde rapport om ødeleggelsene i kultursektoren på Gazastripen mellom 7. oktober 2023 og 11. februar 2024. Rapporten er laget av Atef Abu Saif, forfatter og tidligere kulturminister for de palestinske selvstyremyndighetene.

Da Saif var i Norge like før jul i fjor, var DnF med på et møte på Stortinget, der han fortalte om de enorme ødeleggelsene av kulturminner i Palestina og behovet for kartlegging og vern av det som er igjen. Det pågår en krig mot minnet, mot språket og litteraturen, uttrykte han blant annet.

I sin innledning til The Martyrs sa Vibeke Harper, som står bak forestillinga, følgende:

«Før oktober 2023 hadde Gaza omtrent 80 offentlige biblioteker, rundt 15 forlagshus og flere viktige bokhandlere, i tillegg til tre store teaterhus, flere mindre visningssteder for scenekunst, 76 registrerte kulturhus og en rekke sentre, organisasjoner og foreninger som la til rette for og skapte kulturaktiviteter, samt mange private, uregistrerte initiativer.

De fleste kultursentre og kunstinstitusjoner på Gazastripen er nå sterkt skadet eller fullstendig ødelagt.

Den palestinske kultursektoren har også mistet mange framtredende kunstnere. Kunstnere som var viktige både for å vise fram palestinsk kultur internasjonalt, men også i det å bevare, videreføre og videreutvikle en nasjonal identitet.»

I introduksjonen til rapporten skriver Saif: «Okkupasjonsstatens målrettede ødeleggelser av palestinske museer, moskeer og kirker, teatre, forlagshus, biblioteker, universiteter og skoler, atelierer og gallerier, og drapene på palestinske poeter, forfattere, kunstnere, historikere, intellektuelle – alt er en systematisk del av det pågående folkemordet.»

Og videre: «Israel beslaglegger også palestinske museumssamlinger og kulturminner […]. De internasjonale organisasjonenes mandat er blant annet å beskytte verdens materielle og immaterielle kulturarv i henhold til internasjonal lov. Deres taushet og manglende handlekraft er ikke bare et svik mot den arabiske sivilisasjons prestasjoner, men også en medvirkning til ødeleggelsen av en viktig del av verdenssamfunnets kollektive minne.»

I etterkant av møtet i desember tok DnF initiativet til et brev til regjeringa, der vi sammen med Norske Billedkunstnere og Norsk Komponistforening ba om at Norge styrker innsatsen for kulturbevaring i Gaza. Haag-konvensjonen slår fast at vern av kulturarven i krig er et ansvar som påhviler hele verdenssamfunnet, og ikke bare de statene som er involvert i selve krigføringa. Norge er tilslutta konvensjonens andre protokoll, noe som innebærer en økt forpliktelse til å følge den opp.

Framføringa The Martyrs avsluttet med en sterk seanse der navnet på 46 kulturpersonligheter som ble drept av Israel i perioden rapporten omhandler, altså i løpet av krigens første fire måneder, ble lest opp.

Etter The Martyrs ble stykket «The Emigrants» from Gaza vist, med en påfølgende samtale, blant annet med de palestinske skuespillerne og den jødiske regissøren. Alle er bosatt i dagens Israel. «Vi vil aldri slutte å lage kunst», erklærte de. «Kunst er vår måte å gjøre motstand på.»

Saif skriver til slutt i introduksjonen sin til rapporten: «Kunsten og kulturen er den genetiske koden for vår nasjonale identitet. Den er essensen og grunnlaget for vår historiske fortelling, menneskerettigheter og politisk påvirkning.»

Et internasjonalt forfatteropprop har de siste månedene samlet flere tusen underskrifter fra forfattere som nekter å samarbeide med israelske kulturinstitusjoner som medvirker eller er tause observatører til den palestinske undertrykkelsen.

Teksten er skrevet av styremedlem Oda Malmin.

Alle oversettelser til norsk fra rapporten er gjort av Vibeke Harper.