13 av årets debutanter kommer fra skriveskole

Fem av de seks siste mottakerne av Tarjei Vesaas’ debutantpris har bakgrunn fra forfatterskoler, viser en gjennomgang som Klassekampen står bak. 13 av årets skjønnlitterære debutanter har gått på en forfatterskole.

Les saken i sin helhet her: https://klassekampen.no/utgave/2021-09-27/gar-den-samme-skolen

Hvert år fylles forlagenes debutantlister opp av ferske forfattere som kommer fra forfatterskoler i Bø, Bergen eller Tromsø. Noen har vært innom alle de tre skolene, mens andre har vært innom skriveskoler som drives av forlag, skriver KK.

De ulike forfatterskolene forteller om en jevn tilstrømming av studenter med forfatterambisjoner. I Bø har søkertallet ligget på mellom 130 og 150 søkere i året de siste ti årene. I Tromsø ligger søkertallet på Forfatterstudium 1 på rundt 120 søkere. I Bergen nådde Skrivekunstakademiet ny rekord i år, med 181 søkere.

Også forlagenes skriveskoler er populære. Gyldendals skriveskole, som startet opp i 2016, har et snitt på et par hundre søkere i året.

Akademileder ved Skrivekunstakademiet i Bergen, Sivert N. Nesbø, forteller at inntil halvparten av elevene på et kull pleier å ha debutert innen det har gått få år.

Og siden 2015 har den høythengende Vesaas-prisen gått til en tidligere skriveskoleelev fem av seks ganger. Fire av de ti siste mottakerne av prisen har bakgrunn fra Skrivekunstakademiet, skriver Klassekampen.