55 krimforfattere på festival

    DØDSTRØMPER PÅ KVINNEDAGEN: Marit Reiersgård, Unni Lindell, Monika Yndestad, Sidsel Dalen, Jorun Thørring og programleder Kari Birkeland diskuterte hva som særpreger kvinnelige krimforfattere og deres…

krim1

   

DØDSTRØMPER PÅ KVINNEDAGEN: Marit Reiersgård, Unni Lindell, Monika Yndestad, Sidsel Dalen, Jorun Thørring og programleder Kari Birkeland diskuterte hva som særpreger kvinnelige krimforfattere og deres romaner. 

– Festivalgeneral Knut Gørvell, hvordan vil du oppsummere årets festival?

– Det rekordstore publikumet og de 55 krimforfatterne virket utrolig fornøyde. Krimforfattere er svært rause med hverandre. Dermed ble det en kjempegod stemning blant forfatterne, og med et så entusiastisk publikum førte dette til at vi har godt håp om å beholde plassen på listen over verdens beste krimfestivaler som The Guardian satte oss på i sommer. Noe av nøkkelen til suksessen, er at vi arrangerer "compact games", det aller meste skjer innennfor en radius på 100 meter, og ikke minst at vi også blander forfatterintervjuer og paneldebatter med teater og show. Vi ønsker å utvikle dette videre og tar selvsagt gjerne imot innspill og ønsker.

 

OP-5-timen: Aslak Nore (t.v.) og Asbjørn Slettemark (t.h.) fra nettstedet OP-5 diskuterte krim i litteraturen og på film og tv med Anne Holt og Chris Tvedt.

– Var festivalen en publikumssuksess?

– Denne tredje festivalen i rekken fikk en rekordstor oppslutning. Vi hadde 50 programposter og omtrent alle hadde smekkfulle hus. Når det gjelder publikum er det selvsagt snakk om Tordenskjolds soldater, mange så flere program, men teller man opp antall besøk per program, så ble totaltallet over 7500 besøkende.

 

– Blir det festival neste år?

-Ja, absolutt. Dette er en tradisjon som er kommet for å bli – som påskekrimmen. Festivalen neste år blir 5. – 7. mars, og vi er allerede i gang med å invitere store internasjonale forfattere.

44 norske krimromaner

I Rivertonpresident og litteraturprofessor Hans H. Skeis gjennomgang av krimåret 2013 fremkom det at det i fjor utkom 44 krimromaner skrevet av norske forfattere. Bare fire av dem var skrevet av kvinner. Seks var skrevet av debutanter.

  • Les oppsummeringen i sin helhet her: http://rivertonklubben.wordpress.com/2014/03/09/hans-h-skei-norsk-kriminallitteratur-i-2013/

Riverton-kortlisten:

RIVERTONKANDIDATER: Fredrik Wandrup intervjuet tre av kandidatene til Rivertonprisen: Nikolaj Frobenius, Sidsel Dalen og Gard Sveen. De to andre kandidatene, Jo Nesbø og Roar Sørensen, var i utlandet. 

 

På festivalen ble kandidatene til Rivertonprisen presentert:

Sidsel Dalen for "21 dager", Nikolaj Frobenius for "Mørke grener", Jo Nesbø for "Politi", Gard Sveen for "Den siste pilegrimen" og Roar Sørensen for "Smertens aveny". Vinneren offentliggjøres 3. april.