Å VÆRE GLAD ER VIKTIGERE ENN ALLTING ANNET

Hva er forskjellen på å gå i en svensk og en norsk bokhandel? Hvorfor ikke dansk, tysk, italiensk? Bokhandlere er generelt stadig mer standariserte og…

Foto: Tom Sandberg

Hva er forskjellen på å gå i en svensk og en norsk bokhandel?

Hvorfor ikke dansk, tysk, italiensk? Bokhandlere er generelt stadig mer standariserte og kommersialiserte, mens man i det tyske og europeiske kan se gigantiske bokhandlere i flere etasjer inkl. imponerende utvalg av kvalitetslitteratur (fag, skjønn-og generell litteratur, OGSÅ POESI) kafé, og et aktivt lesende bladvendende publikum i alle aldersklasser. Den norske er mer og mer pocketbasert (på godt og ondt for oss forf.) og basert på kokebøker og andre populariserte tv-baserte emner, og med stabler av populære forfattere, som fortrenger de mindre kjente, dette er også et internasjonalt fenomen, men det fins bokhandlere med atmosfære og med en udefinert kjærlighet for varen boka.

 

Hva er forskjellen på å gå i et bibliotek og i en bokhandel?

Biblioteket er (ennå) ikke-kommersielt og derfor et mer nøytralt sted å finne bøker i, også mer dybdegående mht service og undebehandling. En bokhandel er mer stressende og masende enn biblioteket. Det er forskjell på kjøp og salg og informasjon/opplysning/litterær interesse/glede.

Hva er forskjellen på en nettbokhandel og en fysisk bokhandel?

Forskjellen er i all enkelhet at det ene er digitalt mens det andre er analogt. Jeg foretrekker inntil videre den fysiske bokhandel, mens nettbokhandel kan tilfredstille mer sære og vanskelig tilgjengelige emner, f.eks. poesi, som nesten praktisk talt er fraværende i den kommersielt baserte bokhandel. Nordli åpnet stor lokal avdeling i Kristiansand – UTEN Å HA POESI TILGJENGELIG I DET HELE TATT (pga. plassmangel, ble det sagt!!!!!).

 

Hva er forskjellen på å like seg i én bokhandel og ikke en annen?

Service og ro.

 

Hva er ditt BOKHANDELMARERITT? (Enten som forestilling/drøm eller reell opplevelse) 

Som nevnt ovenfor, et mareritt mht utvalg, presentasjon av poesi. Jeg setter ikke mine bein i ovennevnte bokhandel før poesien er på plass. 

Takk, Terje Dragseth.