Aksjon for Falkberget-senter

– I 2017 er det 50 år siden Johan Falkberget døde. Det er et godt tidspunkt for å innvie en slik bygning, sier Grue og…

johan_falkberget

– I 2017 er det 50 år siden Johan Falkberget døde. Det er et godt tidspunkt for å innvie en slik bygning, sier Grue og Høsøien til Adresseavisen.

Røros-ordfører Hans Vintervold og Falkberget-biograf Sturle Kojen står også bak underskriftsaksjon. Målet er å gjøre så sterkt inntrykk på Kulturdepartementet og regjeringen at det blir fortgang i saken. Grue og Høsøien mener det er et nasjonalt ansvar at også Johan Falkberget får sitt eget senter. 
 
Tretti personer innenfor kultur, politikk og kirke har undertegnet et opprop som oppfordrer myndighetene til å handle raskt, slik at senteret blir bygget.
 
Blant støttespillerne finner vi navn som Liv Ullmann, biskop Tor Singsaas, teatersjefene Ellen Horn, Kristian Seltun og Erik Ulfsby, toppsjefene på Operaen, Per Boye Hansen og Tom Remlov, Mads Nygaard, sjef for Falkbergets forlag Aschehoug, Per Edgar Kokkvold, generalsekretæri Norsk Presseforbund, komponistene Henning Sommerro og Gisle Kverndokk, skuespillerne Hildegunn Eggen og Elisabeth Matheson, forfatter Tom Egeland og musikkprofessorene Tor Espen Aspaas og Sven Nyhus, skriver Adresseavisen. 
 
– Det vil nærmest være pinlig om ikke Johan Falkberget får sitt eget senter. Han er fortsatt en svært aktuell forfatter. Han angår dagens mennesker. Det han skrev, blir stadig dramatisert og vist på forskjellige scener. Han har en utbredelse som få andre. Da Den norske Bokklubben utga «An-Magritt» i 1974, solgte de 196 000 eksemplarer og satte rekord. I Sverige er det solgt en halv million bøker skrevet av Falkberget, sier de to initiativtagerne. 
 
De mener et Falkberget-senter vil ha stor betydning ikke bare for Røros, men for Norge. 
 
Aksjonen blir lagt ut på underskrift.no på nettet. Underskriftsaksjonen varer fram til 1.mai.