Alvorlig for forfattere i Belarus

Det norske navnet Hviterussland er en oversettelse av Belarus, som har blitt brukt om disse områdene siden middelalderen.  I 2018 opprettet Forfatterforeningen en vennskapskontakt med…

Det norske navnet Hviterussland er en oversettelse av Belarus, som har blitt brukt om disse områdene siden middelalderen. 

I 2018 opprettet Forfatterforeningen en vennskapskontakt med det Belarusiske Forfatterforbundet.

I 1996, to år etter han ble valgt til president, ble det Belarusiske Forfatterforbundets medlemmer svartelistet og fikk ikke lov til å publisere bøker gjennom statlige forlag, ei heller få distribuert bøkene i bokhandel. I tillegg fikk forfatterne forbud mot å møte leserne sine på offentlige steder som bibliotek og kulturscener. Flere av medlemmene har vært satt i fengsel, som Ales Bjaljatski. 

I 26 år har Lukasjenko vært president i Belarus. 9. august er det igjen presidentvalg. 

Våre forfatterkolleger opplever at belarusisk kultur og språk er under press, at språket deres russifiseres. En som skriver og snakker belarusisk oppfattes som opposisjonell. 

De siste ukene har titusenvis demonstrert i Belarus, de krever demokrati og frihet. Hundrevis har blitt arrestert og satt i fengsel. Vi følger med på situasjonen for våre kolleger i Belarus.

Også PEN er bekymret for situasjonen i Belarus. 

Les mer fra PEN her: https://pen-international.org/news/belarus-pen-calls-for-immediate-release-political-prisoners

24 internasjonale PEN-organisasjoner, blant dem den norske, er bekymret for de systematiske bruddene på ytringsfrihet og menneskerettigheter i landet. 

Les mer om Belarus: https://snl.no/Hviterussland