Amalie Skram-prisen – øremerket kvinnelige forfattere

Selv om Cappelen Damm har nedlagt Tanums kvinnestipend, finnes det fortsatt et stipend øremerket kvinnelige norske skjønnlitterære forfattere: Amalie Skram-prisen.

Av Gunnar Staalesen, på vegne av arbeidsutvalget i Amalie Skram-selskapet

Amalie Skram-selskapet i Bergen støtter fullt ut DnF-leder Heidi Marie Krizniks skuffelse over at Tanums kvinnestipend nå blir avviklet. Som Kriznik skriver: «Det har vært så verdsatt siden det ble oppretta i 1994».

Vi minner i denne sammenhengen om at samme år, 1994, ble Amalie Skram-prisen for første gang utdelt. Den kom som et resultat av at Amalie Skram-selskapet i Bergen ble grunnlagt dette året. Det var bokhandler Karen Melvær som tok initiativ til at prisen skulle opprettes, og at det med prisen skulle følge et reisestipend til prisvinneren, som hun sponsret så lenge hun drev sin bokhandel sentralt i Bergen. Senere har andre sponsorer overtatt, men reisestipendet består den dag i dag. Amalie Skram-prisen er delt ut hvert år siden 1994. Første mottaker var Liv Køltzow, siste til nå, høsten 2020, Brit Bildøen.

I statuttene for prisen heter det at Amalie Skram-prisen tildeles en kvinnelig norsk skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd. I tillegg til et diplom i originaltrykk av billedkunstneren Ingri Egeberg består prisen av et reisestipend på kr. 25.000, de siste ti årene sjenerøst sponset av SpareBank 1, SR-Bank i Bergen.

Den fullstendige listen over tidligere vinnere av Amalie Skram-prisen er:

Liv Køltzow, Bergljot Hobæk Haff, Bjørg Vik, Herbjørg Wassmo, Cecilie Løveid, Marit Tusvik, Eldrid Lunden, Britt Karin Larsen, Hanne Ørstavik, Merete Morken Andersen, Toril Brekke, Margaret Skjelbred, Torunn Ystaas, Linn Ullmann, Cecilie Enger, Ragnhild Nilstun, Mirjam Kristensen, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm, Karin Fossum, Vigdis Hjorth, Helga Flatland, Gøhril Gabrielsen, Marit Eikemo, Aasne Linnestå, Inghill Johansen og Brit Bildøen.

Prisen deles ut på Amalie Skrams fødselsdag, 22. august, og juryen er for tiden i full gang med lesningen av årets kandidater til prisen.