Amalie Skram-prisen til Inghill Johansen

Amalie Skram-prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd. I tillegg til diplom illustrert av kunstneren Ingri Egeberg, består prisen…

inghill_johansen

Amalie Skram-prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd. I tillegg til diplom illustrert av kunstneren Ingri Egeberg, består prisen av et reisestipend fra SpareBank 1 og SR-Bank i Bergen.

Inghill Johansen debuterte med romanen Hjertehvitt i 1991 (Gyldendal forlag). Deretter kom tre kortprosabøker, Suge (1996), Klage (2001) og Forsvinne (2009) (Gyldendal forlag), som i 2011 ble utgitt i en samleutgave med forord av Erik Bjerck Hagen. I 2016 utga hun kortprosasamlingen Bungalow (Oktober forlag). Johansen har mottatt strålende kritikker og flere nominasjoner og priser for sitt forfatterskap.

Fra juryens begrunnelse: 

Inghill Johansens tekster lister seg stille, balanserer presist og stryker seg helt tett inntil. De veloverveide, originale og ofte poetiske formuleringene løfter på en særegen måte frem og understreker sårheten tekstene. Beskrivelsene av mennesker og forholdet mellom dem, av betydningsfulle steder, av savn, tap og lengsel, er årvåkent erfart og formidlet med stor følsomhet – ofte med en underfundig, lavmælt humor. Johansen skriver med en tyngde som gir tekstene styrke og retning. Den ytre handlingen i Johansens tekster er ofte enkel, konkret og hverdagslig, men under vibrerer det eksistensielt alvor.

Inghill Johansen er en forfatter i Amalie Skrams ånd. Som Skram, er Johansen nådeløs i sin sannhetssøken. Som hos Skram føres leseren lenger og lenger inn mot kjernen av eksistensen. Som Skram utforsker hun innstendig og insisterende det egentlige. Og som Skram utfordrer hun våre oppfatninger av hva som er normalt, og hvem som har rett til å dømme om det. Johansen lykkes med å skape et empatisk forbindelsesrom mellom karakterene sine, og mellom leseren og teksten. Vi kjenner oss igjen i de litt annerledes personene, de spesielt sårbare, de som strever med å forholde seg til andre, de som ikke helt fikser dagene. Hun skriver frem det skakke i oss og viser oss at det normale er en illusjon.

Vi håper Amalie Skram-prisen vil bidra til å gi Inghill Johansens spesielle, og spesielt vakre, forfatterskap den plassen det fortjener blant de aller fremste.

Tidligere vinnere av Amalie Skram-prisen er: Liv Køltzow, Bergljot Hobæk Haff, Bjørg Vik, Herbjørg Wassmo, Cecilie Løveid, Marit Tusvik, Eldrid Lunden, Britt Karin Larsen, Hanne Ørstavik, Merete Morken Andersen, Toril Brekke, Margaret Skjelbred, Torunn Ystaas, Linn Ullmann, Cecilie Enger, Ragnhild Nilstun, Mirjam Kristensen, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm, Karin Fossum, Vigdis Hjorth, Helga Flatland, Gøhril Gabrielsen, Marit Eikemo og Aasne Linnestå.