Aktuelt

Angrepet mot Charlie Hebdo

Vold og drap som reaksjon på ytringer er dessverre ikke noe sjeldent fenomen om man ser utenfor Europa. Det som skaket oss og satte frykten…

10857778_382462255268645_5627683450408201579_n

Vold og drap som reaksjon på ytringer er dessverre ikke noe sjeldent fenomen om man ser utenfor Europa. Det som skaket oss og satte frykten i oss i går, var ikke bare brutaliteten og antall drepte, men kanskje at det rykket så nærme, midt inne i Europa, i Frankrike. I Norge hadde vi akkurat avsluttet et års feiring av grunnloven der vi har hyllet § 100: «Ytringsfridom skal det vere». I 2015 våkner vi til nyhetene fra Paris.

Det er å håpe at man i Frankrike, Norge og andre europeiske land vil hedre minnet til de drepte medarbeiderne i Charlie Hebdo ved å insistere på full ytringsfrihet og at ytringer skal møtes av ytringer, ikke av vold. Vi må ikke bare praktisere ytringsfriheten, men fortsette arbeidet med å skape forståelse for hvorfor det er en så viktig verdi i et samfunn.

Den 8. januar går flere enn 7. januar på jobb i avis-, magasin- eller forlagsredaksjoner med en ny frykt i seg. En frykt som i helt ulike retninger vil prege det de skriver, tegner og publiserer. Noen vil legge større bånd på seg enn tidligere, andre vil ta opp kampen for ytringsfrihet og ytringsmangfold. I en slik situasjon er det viktig å ikke fordømme de som av frykt legger bånd på seg, men slå en tett ring rundt de som løfter pennen.

 

Sigmund Løvåsen