Aktuelt

Anne Karin Elstad er død

Anne Karin Elstad (74) er død. Tidligere forlagsdirektør William Nygaard i Aschehoug opplyser at hun døde onsdag 4. april. – Med Anne Karin Elstad har…

AK Elstad

Anne Karin Elstad (74) er død. Tidligere forlagsdirektør William Nygaard i Aschehoug opplyser at hun døde onsdag 4. april. – Med Anne Karin Elstad har vi mistet en av de virkelig store forfatterne, sier Nygaard til NTB. Nygaard forteller at Elstad var i gang med en ny bok. Ifølge Dagbladet ble Elstad funnet død i sitt hjem. – Hun har trolig dødd av hjerneslag, og døde sittende i en stol mens hun løste kryssord, sier Nygaard til Dagbladet. – Anne Karin Elstad var en stor norsk forfatter, og en av de mest folkekjære forfatterne vi har hatt. Til tider har hun også vært den mest leste av alle sine samtidige, sier Nygaard.

Fra Aschehougs presentasjon av Anne Karin Elstad:

I 1976 debuterte Anne Karin Elstad med romanen «Folket på Innhaug», som var begynnelsen på et enestående forfatterskap. Få, om noen, norske forfattere har en så stor leserkrets som Elstad.

«Folket på Innhaug» er den første av fire bøker i en historisk romansyklus der handlingen foregår i begynnelsen av 1800-tallet. Senere har Anne Karin Elstad behandlet andre perioder – mellomkrigstiden, krigstiden, den nære fortid fra 1950- til 1970-tallet og samtiden. I romanene forenes det historiske med det tidløse. Den sentrale synsvinkel ligger gjerne hos en kvinne som i første omgang ses i relasjon til hverdagens forpliktelser og krav, samt et antall personer som står henne nær. Videre vises det hvordan lokalsamfunnets holdninger og normer er med på å forme enkeltskjebner, og hvordan tidens større politiske og kulturelle begivenheter kan gripe inn i den enkeltes liv.
En viktig del av forfatterskapet er skildringen av kommunikasjon og følelser i nære forhold, mellom foreldre og barn eller i samliv mellom mann og kvinne.

Anne Karin Elstad skriver troverdig og usentimentalt om menneskene slik de lever sine liv. Med sin særegne fortellerevne skildrer hun deres virkelighet, og hun gjør det med klok innlevelse. Elstads lesere vet å sette pris på hennes psykologiske innsikt. Med stilsikker hånd skaper hun personer og miljøer som kommer nær leseren, enten det nå er i sine samtidsromaner eller i romanene med mer historiske trekk. I tillegg til sine romaner har hun utgitt «Eg helsar deg, Nordmør», hvor hun hyller sine hjemtrakter ved å ta leseren med på en reise gjennom fortiden og nåtiden i sitt barndomsland.

Bare i Norge har Anne Karin Elstad solgt nær 2 millioner bøker. På Bokklubben Nye Bøkers bestselgerliste gjennom tidene ligger bøker av Elstad på andre, tredje, fjerde og femteplass. I tillegg til eventyrlig salg i Norge kommer utenlandssalg til Russland, Sverige, Danmark, Tyskland, Latvia, Polen, Ungarn, Nederland og England.