Året da dørvaktene debuterte

Hvem var du da du debuterte? Vet du hvordan din favorittforfatter i dag skrev, da hun debuterte? I en ny serie, ser vi tilbake, til…

dorvakt_bokdebuterer

Hvem var du da du debuterte? Vet du hvordan din favorittforfatter i dag skrev, da hun debuterte? I en ny serie, ser vi tilbake, til førstebøkene, og menneskene bak de. I dag ser vi tilbake på debuten til tidligere styremedlem i DnF, og mangeårig leder i foreningens Internasjonale Utvalg. Henrik Hovland (f. 1965, i Drammen), hadde gått det internasjonale gymnaset United World College nord i Canada, før han ble fremmedlegionær, hang med dessertører på flukt gjennom den franske landsbygda, og tjente til forfatterskapet som dørvakt Grand Hotel. Debutboken har kapitler som "Frokost", som dette: Alt står så tydelig for meg denne morgenen. Jeg hører småjentene som hopper strikk nede i portrommet og fru Mandel som skjeller ut mannen i leiligheten ved siden av. Min kjærestes brystvorter vokser seg store og harde mot bordplaten. Jeg biter henne forsiktig i øret og hvisker kjærlig: "Auschwitz." Hun hører det ikke så jeg gjentar: "Auschwitz-Birkenau."
"Hva'a?" får hun hikstet fram før hun begynner å skjelve under meg omtreng som et menneske i den elektriske stol. Jeg er imidlertid ikke upåvirkelig.
"Dachau, Bergen-Belsen," hvisker jeg uhørbart idet jeg full av ømhet lar det gå for meg.
Etterpå spiser vi frokost, stekte egg og poteter, og jeg må tenke på min morfar som ikke turde spise annet enn potetskrell da han kom hjem fra leirene i femogførr.

Hovlands førsteroman henter stoffet sitt fra maskuline miljø i den nordlige halvkule. Den andre dørvakten som også debuterte det året, Arne Mo fra Ørsta, tegnet også opp et mer hardt miljø – selfangere i polare strøk.