Avis-strid om fastpris

LES AFTENPOSTENS LEDERARTIKKEL HER:  https://www.aftenposten.no/meninger/leder/i/dd9odj/Aftenposten-mener-Leserne-taper-pa-ny-bokavtale Fastpris «vil føre til høyere norske bokpriser og i alle fall ikke fremme salg av norsk litteratur. Begrunnelsen for forslaget…

ccccccccc

LES AFTENPOSTENS LEDERARTIKKEL HER: 
https://www.aftenposten.no/meninger/leder/i/dd9odj/Aftenposten-mener-Leserne-taper-pa-ny-bokavtale

Fastpris «vil føre til høyere norske bokpriser og i alle fall ikke fremme salg av norsk litteratur. Begrunnelsen for forslaget er nokså vag,» skriver Aftenposten:

Det norske bokmarkedet er langt større enn både det svenske og det danske med tanke på befolkningenes størrelse. Men det norske bokmarkedet opplever akkurat nå et dramatisk fall. Løsningen er ikke å utvide bokavtalen og med det skru opp bokprisene. Forhåpentlig vil det bli konklusjonen når forslaget nå skal ut på høring.

LES KLASSEKAMPENS LEDERARTIKKEL HER: 
http://www.klassekampen.no/article/20180831/ARTICLE/180839992

I Klassekampen går redaktør Bjørgulv Braanen i rette med en kommentarartikkel i gårsdagens Aftenposten, der journalist Joacim Lund mente at fastpris gir leserne et dårligere tilbud og dyrere bøker. 

«Faste priser på bøker betyr heller ikke at prisene verken er høye eller lave – slik mange synes å tro – de er bare faste i ett år. Det er også stor grad av enighet om at dette bidrar til å sikre bredde og kvalitet i utgivelsene, mens hard priskonkurranse fører til større konsentrasjon om bestselgerne,» skriver avisen:

Lesere er opptatt av pris, men i like stor grad av bredde og kvalitet. Det er heller ikke bare forleggere og forfattere som er for en fastprisperiode, men også mange bokhandlere. De aller største kjedene kan presse gjennom store rabatter fordi de kjøper inn store volum, men det rammer mindre bokhandlere som ikke har samme markedsmakt. Å utvide fastprisordningen vil derfor være et lite, men viktig bidrag til å opprette et bredt tilbud av kvalitetslitteratur, samtidig som det er en byggestein i det langsiktige arbeidet for å sikre at mest mulig av pengene vi bruker på kultur skal gå tilbake til kulturprodusentene.

Les Klassekampens reportasje om fastpris her: 
http://www.klassekampen.no/article/20180829/ARTICLE/180829959

Les Joacim Lunds kommentar i Aftenposten her: 
https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/4dAML9/Bokbransjen-jubler-over-darligere-tilbud-til-leserne–Joacim-Lund

I dagens utgave av Klassekampen advarer Konkurransetilsynet mot utvidelse av fastprisperioden. 

Les reportasjen her: 
http://www.klassekampen.no/article/20180831/ARTICLE/180839993