Beate Grimsrud og Carl Frode Tiller nominert til Nordisk råds litteraturpris – Grimsrud også for Sverige!

Beate Grimsrud («En dåre fri») og Carl Frode Tiller («Innsirkling II») er de to norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris. Grimsrud er også nominert som svensk kandidat!

Nordisk råd

Beate Grimsrud («En dåre fri») og Carl Frode Tiller («Innsirkling II») er de to norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris. Grimsrud er også nominert som svensk kandidat!

– Det er helt fantastisk, og fullt fortjent. Hun har vært nominert en gang før fra Sverige. Men denne romanen er vel den viktigste hun har skrevet til nå. En veldig sterk og modig fortalt fortelling, som berører mange, synes jeg, sier Grimsruds redaktør Herdis Eggen i Cappelen Damm til Dagbladet. Hun tror ikke det har skjedd før at en forfatter er blitt dobbeltnominert til prisen. Beate Grimsrud er i en spesiell situasjon siden hun skriver bøkene sine først på svensk, så på norsk. Den nye boka, «En dåre fri», kom først ut i Sverige tidligere i høst, og mottok strålende kritikker. Det samme skjedde da den kom ut på norsk kort tid senere. Den andre svenske nominerte er Anna Hallberg («Collosseum, Kollosseum»). Les mer om saken på Dagbladet.no: http://hurl.no/I72 I dekningen av denne saken intervjuet NRK sin svenske motpart, Sveriges Radio. Intervjuobjektet fra Sveriges Radio fortalte at Grimsrud også vil bli nominert til romanprisen deres. Sveriges Radio Romanpris er på 30.000 SEK og er en av de større, svenske litteraturprisene. Om «lekkasjen» forteller sannheten, eller ikke, det har vi ikke fått bekreftet.

Carl Frode Tiller (f. 1970) er utdannet historiker. Han debuterte som forfatter i 2001 med romanen «Skråninga», som han blant annet fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris og P2-lytternes romanpris for og som ble nominert til Brageprisen. I 2003 kom romanen «Bipersonar».
For sin tredje roman, «Innsirkling» (2007), har Tiller fått Brageprisen 2007, Kritikerprisen 2008 og Gyldendals Sultprisen 2008. Boken var dessuten innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris. For samme bok har han også fått EUs litteraturpris – European Union Prize for Literature – som ble delt ut for første gang i september 2009. «Innsirkling» skal bli teater og settes opp på Det norske teatret i januar 2011. Romanen har fått sitt fortsettelse i «Innsirkling 2» (2010), som også har fått fantastiske anmeldelser og er nominert til Bokhandlerprisen. Tiller er blitt kåret til en av landets ti beste forfattere under 35 år (Morgenbladet 2005), og «Skråninga» ble kåret til en av vår tids beste bøker (Dagbladet 2006). Forfatteren har også skrevet manus til «Skråninga» (Det Norske Teatret, 2004) og til «Folkehelsa» (Trøndelag Teater, 2007). I tillegg har Tiller skrevet noveller og kortprosa for ulike aviser, tidsskrifter og antologier. Carl Frode Tillers romaner er oversatt til tsjekkisk, dansk, ungarsk, islandsk, svensk og fransk.

Prisen deles ut i Oslo 12. april neste år.