Aktuelt

Ber forfattere skrive om Koranen

Christian Kjelstrup – til daglig forlagsredaktør i Aschehoug, men nå også redaktør i Samtiden – er kjent for sine mange litterære stunts. Ikke minst vakte…

17273222_1881066078836372_1222688194_o

Christian Kjelstrup – til daglig forlagsredaktør i Aschehoug, men nå også redaktør i Samtiden – er kjent for sine mange litterære stunts. Ikke minst vakte det nasjonal og internasjonal oppsikt da han i 2014 åpnet Uroens bokhandel, som bare solgte Fernando Pessoas «Uroens bok». 

  • Les om Uroens bokhandel her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/bokstuntet-uroens-bokhandel#.WMZn9TvhBhE

I morgen åpner han Koranens bokhandel på Youngstorget i Oslo – og i dag lanserer han et eget temanummer av Samtiden der Koranen belyses og debatteres. 

– Koranen er bøkenes bok for muslimer, sier Christian Kjelstrup. – Tenk all skjønnlitteratur som er kommet ut av Bibelen. De fremste blant norske forfattere har vært med på å gjendikte Bibelen. Og Fosse, Knausgård, Sveen m.fl skriver om Bibelen. Men hvem av dere skriver om Koranen? Nesten ingen. «Koranoid» av Erik Bakken Olafsen og «Veien til Mekka» av Kristian Klausen er de få unntakene jeg kommer på. 

– Koranen er den blinde flekken i samfunnsdebatten. Det er en omdiskutert, men ikke spesielt diskutert bok. Mange har sterke følelser overfor den, kanskje til og med hat, men få har inngående kjennskap til boka som tekst, sier Kjelstrup til Klassekampen.

  • Les Klassekampens reportasje her: http://www.klassekampen.no/article/20170313/ARTICLE/170319986

Over Samtidens første 114 sider har redaktøren invitert en rekke bidragsytere til å gjøre sine lesninger av Koranen. Han har også invitert en rekke muslimer og ikke-muslimer – alt fra forfattere som aldri har tatt i Koranen, via islamkritikere som Hege Storhaug, til en muslimsk student – til å tolke hver sin sure. 

– Jeg ser på dette temanummeret litt som et semesteremne i Koranen. Jeg tenker at hvis Koranen ikke diskuteres, så vil den forbli en bok som virker mystisk, fremmed og farlig å ta i, og den korantro muslimen vil fortsette å fremstå som den andre, sier Kjelstrup.

Derfor oppfordrer han nå norske skjønnlitterære forfattere til å interessere seg for, og skrive om, nettopp Koranen. 

I morgen åpner han en popup-bokhandel på Youngstorget. Der skal han selge – nettopp: Koranen og Samtiden.