Bergljot Hobæk Haff er død

Hobæk Haff debuterte som forfatter i 1956 med romanen Raset, hadde gjennombruddet sitt som forfatter på åttitallet (Jeg, Bakunin). Hun mottok Litteraturkritikerprisen, Riksmålsprisen og Brageprisen…

bergljot

Hobæk Haff debuterte som forfatter i 1956 med romanen Raset, hadde gjennombruddet sitt som forfatter på åttitallet (Jeg, Bakunin). Hun mottok Litteraturkritikerprisen, Riksmålsprisen og Brageprisen for Skammen i 1996.

Hobæk Haffs forlag Gyldendal skriver om forfatteren:

«En av Norges aller fremste samtidsforfattere

Bergljot Hobæk Haff ble født i Botne i Vestfold i 1925. Hun debuterte i 1956 med romanen Raset, og har siden skrevet en rekke romaner som har utmerket seg i den norske samtidslitteraturen. Hennes romaner spenner vidt i tid og rom.

Hun har skrevet både psykologisk-realistiske samtidsromaner, historiske romaner, romaner som åpner seg mot det mytiske og allegoriske, og romaner med en klar politisk eller samfunnskritisk orientering. Hennes romankarakterer er ofte personer som faller utenfor fellesskapet, og romanene kan på flere vis sees som studier i utenforskap. I en særstilling i forfatterskapet står den rike og mangfoldige oppvekst- og krigsromanen Skammen (1996), som gav henne Kritikerprisen, Brageprisen og Riksmålsprisen, og som ble dramatisert for scenen.

Bergljot Hobæk Haff har vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger og har mottatt en rekke litterære priser. Hennes bøker er oversatt til flere språk.»