Bil-dikt av Oddvar Rakeng i bronse

Da ble et av lyrikeren og forfatteren Oddvar Rakengs dikt foreviget i bronse på gulvet til en lokal bilforhandler. Det bilrelaterte diktet, hentet fra samlingen…

Oddvar Rakeng

Da ble et av lyrikeren og forfatteren Oddvar Rakengs dikt foreviget i bronse på gulvet til en lokal bilforhandler. Det bilrelaterte diktet, hentet fra samlingen "Det nye diktet" (Tiden, 1971), er støpt ned i gulvet ved kundemottaket. Ved avdukingen lød en flott fanfare fra Lillehammer Veterankorps signalgruppe. Oddvar Rakeng sier at bilen står sentralt i folks hverdagsliv, derfor er det naturlig å nedfelle dette i lyrikken. Forfatteren sier til DnFs hjemmeside at næringslivsledere av denne støpning – med positive initiativ og samarbeidsvilje – er et funn også innen litteraturformidlingen. – Det viser at det er fullt mulig å kombinere børs og katedral, en ny bilmodell og et dikt, sier Rakeng. I en ramme av franske knappespilltoner, fingermat og gode samtaler oppstod en god stemning. – For meg som forfatter ble dette en særpreget og hyggelig kveld med mange tilbakemeldinger, sier tistedølen Oddvar Rakeng, som har et langt forfatterskap bak seg. Han var en pionér i NRK/TV ved å være den første som skrev barnemanus direkte for mediet, han har utgitt flere barnebøker, seks diktsamlinger og en rekke dokumentarer og biografier. For tiden er han i gang med en biografi om en bilmekaniker som ble professor dr.med. Rakeng har gjennom hele sin karriere drevet et vekselbruk mellom journalistikk og forfatterskap. Han var journalist og red.sekr i Dagningen før fusjonen med Gudbrandsdølen som ble GD i 1997. Han ble AFP-pensjonist i 2001.

Disponent Kjell Åge Skyttermoen i Lillehammer Bil A/S er en lyrikkens venn. Han har også utsmykket flere av sine næringsbygg med billedkunst. Det er viktig ikke bare å tenke salg, mener den kulturinteresserte disponenten. Her er diktet i sin helhet:

I

To små for bilen

I natt frøs front-rutene til
på arbeidsplassene
samtale man om pigg-dekk
Om nettene
står bilene fortøyd
til motorvarmer-kontaktene
lydige
ventende
på morgenen
og tennnings-nøklene

II

Biler er blyge om kvelden
slår blikket ned
når de møter noen
Blinker seg rødmende inn i mørke alléer
og stille sidegater

Oddvar Rakeng

Fra samlingen Det nye diktet. Tiden, 1971.