Tidsskriftet Litteraturgarasjen, som óg er med på å gi forfattarstipendet, skriv om tildelinga:
Frode Grytten blir tildelt Bjørg Vik-prisen – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend 2017 Prisen er på kr 30.000,- og blir delt ut på kulturhuset Ælvespeilet under Porsgrunn litteraturfestival – Bjørg Vik-dagene 23. september i år.
Bjørg Vik-prisen går til norske forfattere som utmerker seg innenfor kortprosa, noveller og lyrikk. Prisen ble stiftet i 2015 og deles i år ut for tredje gang. Første vinner var forfatter Ingvild H. Rishøi, og i 2016 gikk Bjørg Vik-prisen til forfatter og professor emerita i skrivekunst, Eldrid Lunden.
Juryen, bestående av Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Lene Lauritzen, Monika Lønnebakke, Astrid Borchgrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen har hatt en rekke møter gjennom våren og har brukt sommeren til å lese Frode Gryttens 11 novellesamlinger, den siste, Menn som ingen treng utgitt på Oktober forlag i 2016.
Juryens begrunnelse
I en tid der romanen regjerer på bokmarkedet, så rendyrker Frode Grytten novellesjangeren. Og Grytten gjør det med tyngde. Det et trykk, en indre nødvendighet i prisvinnerens prosa som slår gjennom det ofte hverdagslige innholdet.
11 novellesamlinger har kommet til nå. Et gjennomgående tema er den unge mannen som vil ut, bort, vekk herifra. Språket er konkret, ofte forankra i en røff, urban virkelighet, men også poetisk. Prisvinnerens noveller er ikke først og fremst fortellinger, de er stemninger, bilder, poesi.
Grytten er også en mann for andre medier enn boka. Han opptrer som salongpoet i NRK. Og han gjør det samme med rockemusikken som Jan Erik Vold gjør med jazzen, han mikser det høykulturelle med det popkulturelle og møter sitt publikum ansikt til ansikt på en scene.
Juryen vil uttrykke at den gir prisen til en av de aller viktigste stemmene i det litterære Norge i dag. Det er vanskelig og kalle ham ung og lovende, og selv om han er godt etablert som forfatter er det fortsatt et særegent driv over Frode Gryttens forfatterskap som juryen finner stor glede i å belønne.