Bjørg Vik-prisen til Marie Aubert

Marie Aubert er tildelt Bjørg Vik-prisen for sin «litteratur som kan gi varige ettervirkninger». Prisen på 40 000 kroner ble utdelt i Porsgrunn torsdag.

Foto: David B. Torch

Prisen gis til en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser orginalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.

«Gjennom sin usedvanlig skarpe observasjon av kompliserte mellommenneskelige forhold avslører hun brutalt det smålige og skamfulle både hos sine karakterer og lesere … Dette er litteratur som kan gi varige ettervirkninger, litteratur som setter spor», står det i en pressemelding. – Marie Aubert får leserne sine til å frydes, gremmes og vri seg i stolen og tenke «Er det sånn vi egentlig er?», der hun treffer hardt både på og mellom linjene, skriver prisjuryen i pressemeldingen.

Marie Aubert (f. 1979) debuterte i 2016 med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, som fikk begeistret mottagelse og mange lesere. Romanen Voksne mennesker (2019) ble nominert til Bokhandlerprisen og vant Ungdommens kritikerpris 2020. Jeg er egentlig ikke sånn er Marie Auberts tredje bok. Bøkene hennes er solgt til mange land.