Bjørnsonprisen 2024 går til Caspar Eric

Bjørnsonprisen 2024 tildeles den danske forfatteren Caspar Eric for sitt poetiske forfatterskap og sterke engasjement for å bringe viktige temaer inn den store, felles samtalen.

Fra juryens begrunnelse

Hans seneste utgivelse, Nye balancer fra 2023, har fått sjangerbenevnelsen «Handicapdigte», og gir på en direkte, rasende og tankevekkende måte, innblikk i hvordan mennesker med funksjonsnedsettelser møtes i det offentlige rom og forties i den offentlige samtalen.

Diktene leter etter «nye fysiske og poetiske måder at findes i verden på og måske også efter et sprog, der kan røre os — med humor, power og et skarpt blik på krydsfeltet mellem det private og det politiske. Og herfra rækkes der ud efter nye fællesskaber.» (Gyldendal.dk)

Ved siden av sitt virke som poet, har Eric også engasjert seg sterkt i å løfte dette underbelyste feltet ut via andre kanaler og formater. I den kritikerroste podkast-serien Det vi går rundt med (DR, 2021) tar han med personer som av ulike grunner har et spesielt forhold til kroppen ut på tur i det danske landskapet. Slik får han belyst hvilke utfordringer som er spesifikke for en med spastiske lammelser, men åpner opp for opplysende og kloke refleksjoner om det vi alle går rundt med: Kroppen.

Caspar Eric er født i 1987 og debuterte i 2014 med boka 7/11, «om å være ung i 2014», og den fikk kritikere og lesere til å plassere ham blant de lysende, unge stjernene i dansk poesi. Allerede året etter kom langdiktet Nike som er oversatt til norsk av Dan Aleksander Andersen (2017). Boka tar opp forholdet mellom individets og samfunnets kropp, historisk og i vår samtid – og beskriver en hovedperson med cerebral parese, i likhet med forfatteren selv.

Øvrig forfatterskap består av diktsamlingen AVATAR (2017) – som er basert på tekster, utsagn eller kunstverk av og om unge menn, som har begått selvmord, og som tematiserer melankoli, kapitalisme, kravet om det gode liv. Så kom samlingene Alt hvad du ejer (2018) og Jeg vil ikke tilbage – Digte fra dage med COVID-19 (2020), som består av dikt skrevet hver dag i 80 dager. Hans sjette diktsamling Vi kan gøre meget (2021) handlet om en verden i unntakstilstand.

Gjennom diktene sine og sitt tydelige nærvær i offentligheten, har Caspar Eric kastet den sårbare menneskekroppen inn i ringen mot samfunnets ofte umenneskelige krav til å prestere og passe inn. Stemmen hans oppleves som et originalt og kraftfullt forsvar for humanisme og reelt likeverd.

– Jeg er fuld af taknemmelighed over at modtage en pris som Bjørnsonprisen, sier Caspar Erik og fortsetter. – For mig har kunst og poesi altid været vigtig netop fordi det giver os mulighed for at tænke og tale på nogle nye måder. Især om de kroppe som alt for ofte er henvist til velfærdsstatens skygger. Både globalt og lokalt står vi lige nu et sted i Norden, hvor den omsorg vi yder til udsatte, handicappede og racialiserede kroppe er alvorligt under pres. Set i det lys giver en pris som denne her mig selvfølgelig lyst til at kæmpe videre. Men jeg håber også at den kan være en mulighed for at sige til dem med de anderledes kroppe: I fortjener at blive set på som noget smukt, og vigtigst af alt: Vi har ikke glemt jer.

Bjørnsonseminaret

Bjørnsonprisen deles ut under åpningen av Norsk Litteraturfestival tirsdag 28. mai kl. 19.00 i Maihaugsalen. Onsdag 29. mai arrangeres Bjørnsonseminaret, hvor det skal diskuteres relevant tematikk i Caspar Erics forfatterskap.

Les mer på Norsk litteraturfestivals nettsider.