– Bli med på reisen

"Bli med på reisen", "Kom deg gjennom nåløyet" og "Bli en av de som når frem". Dette er blant motivasjonssitatene fra Forfatterakademiets nettsider. Snart tretti…

bokkunst

"Bli med på reisen", "Kom deg gjennom nåløyet" og "Bli en av de som når frem". Dette er blant motivasjonssitatene fra Forfatterakademiets nettsider. Snart tretti år etter at Skrivekunstakademiet i Bergen åpnet, starter Morten Harry Olsen Forfatterakademiet. Denne private skriveskolen institusjonalisererer en norsk trend: skrivekurs. Er det et stort formidlingbehov der ute?

– Det jeg har sett opp gjennom årene er at de som kommer til meg er folk som vil frem med en historie, i ganske stor grad. Det er ofte folk som har skrevet lenge, men nølt med å ta det siste skrittet, begynner Olsen, og skritter opp disse stegene fra skrivebordet og ut i offentligheten:

— Som regel har de mer enn én idé, og dermed potensial for å skrive mer enn én bok. Det er "statistikken". Hvis jeg skal våge meg utpå å besvare det mer overordnede spørsmålet, er det én ting som slår meg som interessant: Bok- og mediebransjene har endret seg mye, teknologien radikalt, publiseringsmulighetene også. Men de som kommer til meg nå – for personlig coaching eller på kortere kurs – er ikke så forskjellig fra den jeg var da jeg debuterte i 1985. Det samme gjelder unge kolleger jerg treffer, og som har gått gjennom de offentlige undervisningstilbudene. Så det er ikke sikkert at "formidlingsbehovet" har endret seg så mye som man tror.

– Hvorfor skal disse folkene med vilje og talent komme til ditt private akademi, heller enn å prøve seg på skriveskolene i Bø, Bergen, Tromsø og så videre?

– Forfatterakademiet henvender seg ikke primært til folk i typisk "studentalder", men til de som er i fast jobb, eller kanskje andre heltidsstudier. Folk som ikke kan eller ønsker å sette av et helt år til fulltidsstudier, men som likevel ønsker å ta skrivingen sin opp på et høyere nivå enn hobbyplanet. Forfatterakademiet blir en kombinasjon av kurs, workshop, tett og personlig oppfølging fra min side, og et kritisk skjerpende miljø.

– Hva underviser du i?
– Bevissthet om det grunnleggende håndverket og hjørnesteinene i skrivehåndverket. Merk at jeg bruker ordet "håndverk" – "kunst" er et filosofisk begrep, og det interesserer meg lite i det jeg driver med. Realisere fortellingens potensial, få strukturen på plass, få karakterene på plass, finn det gode språket som kler fortellingen og i tillegg har personlighet. Det er hjørnestenene.
 
– Hva vil du at kursdeltakerne dine skal få ut av det?

– Bevissthet om hva de faktisk forsøker å utrette. Metoder for å gjennomføre det. Motivasjon til å ta det helt frem, selv om det tar mer tid og er mer komplisert enn de opprinnelig innbilte seg. Komme gjennom nåløyet og i dialog med et forlag.

– Hva gjør du for å få kursdeltakere til å skrive?

– Forholder meg til tekstene og intensjonene deres. Kan man gjøre det på noen annen måte?

Ja, kan man gjøre det på noen annen måte? Vi spør de samme tre spørsmålene, og et bonusspørsmål, til andre norske forfattere og skrivelærere –  Tom Egeland, Helene Uri, Henrik Langeland og Merete Morken Andersen. Se denne saken for deres skrivetips og – kursopplegg. For en informasjon om noen av de aktuelle utenlandskursene, møt opp på Apotekergården i Grimstad eller Hos naboen i Kristiansand – henholdvis 13. og 19. november – begge kveldene klokken 19.30. For en liste over noen av skrivekursene som tilbys, les videre i saken: 

KURS I OSLO

På Litteraturhuset: 

«Livsfortellinger» (Merete M. Andersen)

Forfattere som Niels Fredrik Dahl og Bjarte Breiteig holder også skrivekurs (følg med på Litteraturhuset.no)

Private skriveskoler:

Aschehougs forfatterskole

Forfatterakademiet (se saken over)

KURS GJENNOM DKS, i skoler

Kursdager om og med slam-poesi, ved Taro Vestøl Cooper

KURS I BERGEN, TRONDHEIM, KRISTIANSAND

Primo november: Jan Kjærstad holder kurs på USF i Bergen (se Forfattersentrum.no)

Ultimo november: Bjarte Breiteig holder kurs i Kristiansand (se Forfattersentrum.no)

Kultursenteret ISAK (i regi NF, men se Isak.no)

FOR UNGDOM OG UNGE VOKSNE

Per Ivar Martinsen holder skrivekurs for ungdom, følg med på Litteraturhuset.no

4. januar 2014: Skriveverksted på BUL-huset, for niende klassetrinn. Regien har Forfatternes Klimaaksjon, i samarbeid med det nyåpnede Nynorskens Hus og miljøorganisasjonen Spire

Universitetet i Agder tilbyr veiledning i alle kunstnarter til unge voksne mellom 16 og 23. 

UTDANNINGSINSTITUSJONER

Forfatterskoler i Bø, Bergen, Tromdø og Göteborg

Norsk Barnebokinstiutt

Master i faglitterær skriving ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold

Skriving av scenetekst ved Kunsthøgskolen i Oslo

Folkehøyskoler med skrivelinjer, som Daneborg i Drammen, Åsane ved Bergen

TEMAREISER/ KURS SOM KOMBINERER REISE OG OPPLEVELSE MED SKRIVEKURS 

InspiraTour er reiseselskap og kursarrangør, og har helgekurs i skriving (tre dager) i Dublin, Budapest og London, og går over en helg.

Pearl Journeys kombinerer også reiser og opplevelser med skrivekurs.  De tilbyr et enkelt ukelangt skrivekurs i Toscana, Italia. De har også et annet skrivekurs som er mer omfattende. Reisen går til en lagune øst for Zanzibar. Der er det meningen å hente inspirasjon og stoff til skrivingen. Selve kursingen skjer i Oslo før og etter reisen til Tanzania. Pearl Journeys sistnevnte kurs vil ende med utgivelsen av en antologi. Deltakere har mulighet til å debutere som forfattere i denne antologien. 

NORSK LITTERATUR OM SKRIVETEKNIKK: 

M. M. Andersens Skriveboka

Henrik Langelands Fortellerkunst. 

Morten Harry Olsen Skrivehåndverket