Etter førti års ekteskap bestemmer Torill og Sverre seg for å skilles. De er sytti år, nylig pensjonert – og føler seg ferdige med familieprosjektet. Bokhandlernes favorittroman er en roman som gjennom tre søskens ulike blikk forteller en historie om tilhørighet, oppbrudd og konsekvenser – og hva som egentlig utgjør en familie.
Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker innenfor skjønn- og generell litteratur. Ti bøker var nominert til prisen. Bokhandlerprisen ble overrakt av kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland på Litteraturhuset i Oslo i dag.
– Tusen takk til alle landets bokhandlere for Bokhandlerprisen! Det er en stor ære å bli lest, diskutert og stemt frem av dyktige og lidenskapelige lesere, av dere som jobber med å formidle bøker hver dag, sier Helga Flatland. – Jeg er veldig takknemlig for prisen – og for jobben dere gjør for litteraturen i det daglige. Jeg er også svært glad for at bokhandlerne i år velger å løfte frem et såpass ungt forfatterskap som mitt – for rundt meg står en ny og viktig generasjon forfattere, og sammen med dere skal vi arbeide for å gjøre fremtiden til norsk litteratur mangfoldig og lys!
Helga Flatland (f. 1984) er oppvokst i Flatdal i Telemark, og er nå bosatt i Oslo. Hun har bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo og har tatt treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication. Hun debuterte med romanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» (2010), som fikk overstrømmende kritikker. For denne ble hun tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun befestet sin posisjon med «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» (2011). «Det finnes ingen helhet» (2013) avslutter trilogien. I 2015 kom «Vingebelastning», og dette året debuterte hun også som barnebokforfatter med «Eline får besøk».
Helga Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.