Bokhandlerprisen til Per Petterson

  – Jeg kjenner ingen andre som har blitt møtt med så stor vennlighet, så stor forståelse av så mange som med så stor vilje…

per_petterson_foto_cato_lein

 

– Jeg kjenner ingen andre som har blitt møtt med så stor vennlighet, så stor forståelse av så mange som med så stor vilje har tatt til seg det jeg har prøvd å formidle i romans form, sier Petterson til NTB.
 
 Jeg kaster nesten ingenting, tør ikke skrive noe jeg ikke trenger. Jeg jobber sakte, føler meg fram. – Per Petterson
 
På spørsmål om det kan bli for mange priser for en beskjeden mann som ham, svarer Petterson: 
 
– Jeg kan ikke si at det blir for mye, men det er såpass merkelig at en skyver det unna. Jeg kan ikke gå og tenke på det, men det er veldig moro, sier Petterson til NTB.
 
Per Petterson har brukt fire år på «Jeg nekter». Men det betyr ikke at han har skrevet og skrevet og forkastet side etter side.
 
– Jeg sitter jo ikke der og skriver tett i fire år. Jeg har ikke en side mer enn det som står i boka. Jeg kaster nesten ingenting, tør ikke skrive noe jeg ikke trenger. Jeg jobber sakte, føler meg fram. Jeg vet jo ikke hva det skal stå på neste side før jeg kommer til den.
 
Les intervjuet med Petterson i sin helhet på VG Nett: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10071138
 

Dette er andre gang Petterson mottar Bokhandlerprisen, forrige gang var i 2003 for boken Ut å stjæle hester. Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. 

Per Petterson (f.1952) har utgitt ni bøker og er oversatt til 49 språk. Han har mottatt en rekke litterære priser i både Norge og i utlandet. Petterson er Norges største internasjonale skjønnlitterære suksess noensinne. Sitt store internasjonale gjennombrudd fikk han med Ut og stjæle hester (2003) som ble tildelt Independent Foreign Fiction Prize og the International IMPAC Dublin Literary Award. For Jeg forbanner tidens elv (2008) mottok Petterson Kritikerprisen, Brageprisen og Nordisk råds litteraturpris. 
 
Bokhandlerne stemmer i to runder hvor den første er en nominasjon. Boken det stemmes på må være en av årets bøker, og forfatteren må være norsk innenfor feltet skjønnlitteratur eller generell litteratur. De øvrige nominerte til denne prisen var i år Frode Granhus Stormen, Gabi Gleichmann Udødelighetens elixir, Gunnar Staalesen Der hvor roser aldri dør, Henrik H. Langeland Hauk og due, Jørgen Jæger Stemmen, Jørn Lier Horst Jakthundene, Pedro Carmona-Alvarez Og været skiftet og det ble sommer og så videre, Per Petterson Jeg nekter, Tiger Gartè Fuglehotellet og Trude Teige Svik. 
 
Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas. Bokhandlerprisen deles i år ut for 42. gang.