Bokhandlerprisen til Tore Renberg

Tore Renberg får årets Bokhandlerpris for boken «Tollak til Ingeborg».

Tore Renberg (f. 1972) bor i Stavanger. Renberg mottar i dag Bokhandlerprisen for andre gang. Han debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Renberg også mottatt P2-lytternes romanpris. Han har skrevet en rekke bøker for voksne og barn som blir lest av et stort publikum både i Norge og utlandet. Han har også utmerket seg innen film, teater og musikk.

– Dette var skikkelig herlig! Jeg takker for tilliten fra norske bokhandlere, som har stemt fram Tollak til Ingeborg. Det er himla gjevt å få denne anerkjennelsen fra de storlesende fotsoldatene som arbeider på golvet i norsk bokheim, ansikt til ansikt med leserne. Jeg vil også hilse til mine mange gode kolleger, jeg vet konkurransen var svært sterk i år, sier prisvinner Tore Renberg.

– På vegne av norske bokhandlere vil jeg takke for denne gode, spennende og velskrevne boka. Dette var en leseopplevelse av de sjeldne og jeg håper «Tollak til Ingeborg» får mange lesere, det fortjener den, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

«Tollak til Ingeborg» er den første boken på nynorsk som har vunnet Bokhandlerprisen siden Tarjei Vesaas vant for «Bruene» i 1967.

Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker. Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas. I 2019 gikk prisen til Lisa Aisato for «Livet – illustrert».