Bokprisene er fjernet fra Bokbasen

Bokbasen har fjernet informasjon om bokpriser, men avviser at de har brutt konkurranseloven. Det skriver Klassekampen.

Etter at Konkurransetilsynet truet med bøter, har Bokbasen fjernet forlagenes mulighet til å se konkurrentenes bokpriser.

I høst varslet Konkurransetilsynet om bøter på til sammen 502 millioner kroner til forlagene Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke, Gyldendal og Aschehoug samt Bokbasen, skriver Klassekampen.

Etter tilsynets foreløpige vurdering har disse aktørene samarbeidet ulovlig ved å dele konkurransesensitiv informasjon om blant annet framtidige bokpriser og utgivelsestidspunkt. Utvekslingen skal ha skjedd via Bokbasen og abonnementet «Mentor for forlag».

Forlagenes frist for å svare på varselet gikk ut i slutten av januar. Ingen av aktørene har villet dele sine svar med Klassekampen.

Tilsynet mener praksisen er i strid med både norsk konkurranselovgivning og EØS-avtalen.

Kort tid etter at varslet om millionbøtene ble sendt ut i september i fjor, gjorde Bokbasen endringer i «Mentor for forlag». Nå er det ikke lenger mulig for abonnentene å se priser og utgivelsestidspunkter for kommende bøker.

– Dette var noe vi primært gjorde for å berolige kundene våre, sier Tone Løyland, administrerende direktør i Bokbasen til Klassekampen. Informasjon om priser og utgivelsestidspunkter er ikke det viktigste med denne tjenesten. Dette er informasjon som forlagene, og alle andre, uansett har lett tilgang til via nettbokhandlene.

For Konkurransetilsynet har vært offensive i etterkant av de varslede millionbøtene. Tilsynet har blant annet gjort det klart at heller ikke de forlagene som ikke ble omfattet av det opprinnelige varselet, skal føle seg for trygge.