Bokskya: Suksess for noen, fiasko for andre

Debatten om den nyåpnede Bokskya – nettapplikasjonen for norske e-bøker – bølger i mediene og ikke minst på blogger og Twitter. Mange vender tommelen ned:…

Debatten om den nyåpnede Bokskya – nettapplikasjonen for norske e-bøker – bølger i mediene og ikke minst på blogger og Twitter. Mange vender tommelen ned: Bokskya er altfor tungvint og teknisk krevende, mener de. Neida, svarer andre, det handler om å forstå Bokskyas funksjon og karakter.

Og som om ikke det var nok: Parallelt raser en debatt om selve navnet. Er det et treffende eller dumt navn? Bør "sky" bøyes som hannkjønn eller hunnkjønn? Begge deler er lov, men hva klinger best?

Vi har sanket noen reaksjoner fra bokbransjen:

Førstemann ut er Cappelen Damms administrerende direktør Tom Harald Jenssen. Hva synes han om Bokskya nå da den endelig er lansert?
"Det viktigste med lanseringen var at det nå er mange flere e-bøker å kjøpe enn hva som har vært tilgjengelig tidligere når Cappelen Damm har vært alene om å tilby e-bøker gjennom Digitalbok.no. Begrepet Bokskya er av mange, i oppløpet til lanseringen, tydeligvis forstått som noe mer enn en bokhylle og en leser for e-bøker primært for iPad. Mange har nok forventet at Bokskya var en fullintegrert butikk, leser og bokhylle, og det har aldri vært meningen. Når det er sagt har vi forventninger til at Bokdatabasen videreutvikler sine løsninger for i større grad å tilfredsstille brukerne."
– Endel brukere synes det er tungvint å bruke Bokskya – hva er din kommentar til det?
"Før man kan begynne å handle e-bøker, må man alltid registrere seg som bruker i både nettbokhandel og i de verktøyene man skal bruke, det være seg enten i Bokskya eller i Adobe for eksempel om man skal bruke lesebrett til e-Bøker. Noen synes nok at slike registreringer er tungvinte, men når man først har gjort det, er den videre brukeropplevelsen bedre. Men vi samler nå alle tilbakemeldinger og tar det med oss i den videre utviklingen av tilgjengelige løsninger. Det er også slik at man ikke trenger å bruke bokskya, på Digitalbok.no finner man flere alternative løsninger til Bokskya."
– Er kritikken som ventet eller er du skuffet over avisanmeldelsene og kommentarene på sosiale medier?
"Vi fryktet nok at Bokskya ville bli oppfattet som mer enn det den egentlig er ment å løse. Det viktige nå er at nettbokhandlene tar jobben med å lære opp kunden i de løsninger som finnes for å lese e-bøker og jeg er sikker på at ganske mange vil ta i bruk de ulike verktøyene."
– Hva er det mest positive du vil trekke frem om Bokskya?
"Faktisk sett er Bokskyas fremste egenskap å samle alle bøkene man kjøper i ulike butikker i en og samme løsning. Etter hvert vil Bokskya også kunne brukes på de fleste plattformer og da vil den vise ytterligere styrke."
– Og det mest negative?
"Kvaliteten i e-bokleseren er i svakeste laget. Bluefire Reader som Digitalbok benytter seg av, er nok en bedre leser for e-bøker på iPad. Vi håper dette vil bedre seg for Bokskyas del."
– Har du noe annet på hjertet, så vær så god!
"Vi er nå i startgropen på en fremtidig bokrevolusjon. Mange vil kjøpe e-bøker og de fleste vil kjøpe papirbøker. Etter hvert som tiden går og kompetansen og løsningene blir bedre innen det digitale, venter vi å se digitale løsninger som skal tilfredsstille alle bokkjøpere."
Sjefredaktør Per Bangsund i Vigmostad & Bjørke representerer ett av forlagene som ikke har kjøpt seg inn i Bokskya, og som i stedet har valgt løsningen Emviem. Han rapporterer følgende om sin erfaring med Bokskya:
"Jeg har i dag tidlig brukt noen timer på å registrere meg som bruker (med passord) på utallige steder. Det er komisk, latterlig og tragisk at e-bøker i Norge skal selges på denne måten. For oss som er vant til et trykk på Amazon og så er manuset på plass i Kindl’en, virker dette som en forhistorisk løsning ingen er tjent med. Jeg er redd for at mange ivrige lesere som nå forsøker seg på de norske e-bokplattformene, vil vente lenge før de prøver på nytt. Det gjelder langt fra bare gråskjeggete brukere som Aftenposten skriver om i dag (Og 17-åringen som klarte det lett, vil dessverre ikke bli en stor kunde de første årene.)"
Bangsund skriver videre: "Forlaget er representert på alle plattformer. Dette dels for å gjøre bøkene våre mest mulig tilgjengelig, dels for selv å lære."
Per Bangsund har fått med seg "den til dels morsomme" språkdebatten som har dukket opp på nett i kjølvannet av lanseringen av Bokskya: a-endelse eller en-endelse. Han konkluderer slik:
"Hva jeg synes ellers? Den er relativt ubrukelig for oss som ikke har Android og som har valgt Kindle som lesebrett. Jeg har lastet ned noen bøker for å se resultatet og det kan jeg bare se i en dårlig frame som heter Adobe Digital Editions. Den er så dårlig som leseramme at jeg neppe vil bruke den."
 
  • TILFØYELSE: Dagen etter intervjuet melder Aftenposten at Vigmostad & Bjørke har kjøpt seg inn i nettbokhandelen Haugenbok og sikrer seg dermed også adgang til Bokskya.  
Også Kagge forlag har valgt å stå utenfor Bokskya og har valgt løsningen Emviem. Forlagssjef Anne Gaathaug synes det er fint at bransjen endelig er i gang. På vårt spørsmål om hva hun synes om Bokskya, svarer hun videre:
"Jeg har selv ikke fått sjekket ut Bokskya foreløpig. Har riktignok tatt den ned som en app på iPad’en min, men siden jeg ikke har registrert meg som kunde hos noen av nettbokhandlerne som distribuerer gjennom Bokskya, har jeg ikke første hånds kunnskap. Enn så lenge."
Om alternativløsningen Emviem melder Gaathaug:
"Det er litt tidlig å si, men jeg er godt fornøyd med at det er enkelt å laste ned som leser, og det samme når man laster opp som kunde."
Hun avrunder på en positiv note:
"Jeg synes det er skrekkelig morsomt å handle bøker via nettet. Jeg ser frem til at alle avtaler er på plass og at vi skal få et bredt og godt utvalg av både backlist og frontlist."
Les innvendingene til bloggeren Mellomblond her:

http://mellomblond.wordpress.com/2011/04/04/bokskya/

Les Vidar Kvalshaugs kommentar i Aftenposten her:

http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article4083676.ece

Les en positive omtale på Side 2 her:

http://www.side2.no/livsstil/article3125092.ece