Bookis får ikke «pante» nye bøker

Gründerne bak tjenesten er ikke overrasket, men mener bokbransjen ikke følger med i tiden. Det melder NRK.  Les saken i sin helhet her: https://www.nrk.no/kultur/bookis-far-ikke-_pante_-nyutgitte-boker-1.14589085 Bookis.com…

bookis

Gründerne bak tjenesten er ikke overrasket, men mener bokbransjen ikke følger med i tiden. Det melder NRK. 

  • Les saken i sin helhet her: https://www.nrk.no/kultur/bookis-far-ikke-_pante_-nyutgitte-boker-1.14589085

Bookis.com er en nettplattform som selger nye bøker, og i tillegg lar brukerne selge sine egne brukte bøker. Forrige uke lanserte de «bokpant»-tjenesten, der de kjøper tilbake brukte bøker fra kundene sine. Tjenesten går ut på at kundene kan velge bokpant når en bokbestilling er bekreftet. Da henter Bookis boken tilbake etter maksimalt 45 dager, og man får tilbake 50 kroner.

Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen, som står bak bokavtalen,har nå konkludert i denne saken. De mener Bookis.com bryter fastprisavtalen, fordi bokpanten er en tjeneste som knytter seg til salg av nye bøker.

– Så lenge pantetjenesten er koblet til fastprisbøkene, virker den som en motivator for kundene til å kjøpe boken hos Bookis og ikke hos andre forhandlere, sier advokat Mathias Lilleengen i advokatfirmaet Bing Hodneland, som har utarbeidet konklusjonen på vegne av Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen.

Medgründer og markedssjef Lasse Brurok i Bookis sier han ikke er overrasket over konklusjonen. 

– Vi respekterer foreningenes avgjørelse, og har nå endret bokpanten og utvidet den, sier han.

Det blir ikke lenger mulig å få pant på bøker som faller under fastprisavtalen, men tjenesten utvides slik at også bøker som er kjøpt andre steder kan pantes hos Bookis, så lenge de ikke faller under fastprisavtalen. 

Et annet problem med Bookis, er at forfatterne ikke får betalt.