Brageprisen til Jon Fosse

Jon Fosse er tildelt Brageprisen i skjønnlitterær klasse for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII».

Foto: Tom A. Kolstad

Liv Køltzow fikk Brages hederspris for sitt forfatterskap.

Lena Lindgren fikk sakprosaprisen for Ekko, Et essay om algoritmer om begjær. Mariangela Di Diore og Cathrine Trønnes Lie fikk prisen i åpen klasse, mens Erland Skjetne mottok barnebokprisen.

Om Fosses pris heter det at Septologien avsluttes på mesterlig vis.

«Boka fungerer som enkeltstående roman, men kan likevel ikke vurderes løsrevet. Fortellingen om Asle, Jon Fosses storverk, er med dette fullendt. Romanens ytre handling og persongalleri er skåret helt inn til beinet. Tematikken er like fullt svimlende. Skjebnens innvirkning på individet, maktesløshet og tilfeldigheter er aspekter ved livet og tilværelsen som har opptatt Fosse gjennom hele forfatterskapet. Gjennomgående sitter hovedpersonen og kunstmaleren Asle og ser ut av vinduet, hviler blikket mot et punkt i fjorden. Han beslutter at han ikke vil male lenger, rydder opp etter seg og leverer fra seg sine siste malerier til sitt faste galleri i Bjørgvin. Det er tid for å rydde opp, for å avslutte. Døden er mer og mer tilstedeværende i boka, og teksten flyter med tankene til Asle. Det er nåtid og fortid, tro og tvil, liv og død, to ulike skjebneforløp hos Asle og hans navnebror Asle – og hele tiden vender han tilbake til sitt livs kjærlighet, Ales, som døde så altfor tidlig. Teksten bæres frem av ordknapphet, gjentakelser og stadige skifter i tid og sted, uten et eneste punktum. Det kan tidvis være krevende for leseren, for forfatteren forlanger tilstedeværelse. Teksten har så definitivt noe suggererende og messende over seg, som en gjentakende Ave Maria med den evige perletrillingen mellom fingrene. Det religiøse er mer fremtredende hos Fosse her enn vi er vant med, også fra de to første utgivelsene av Septologien. Korset, rosenkransen, tro og tvil blir hyppig og direkte behandlet gjennom teksten. Likevel evner forfatteren ved et gjennomgående meget høyt litterært nivå å holde teksten fengslende for leseren uavhengig av dennes religiøse oppfatning. Eit nytt namn er en mektig avslutning av et ruvende skjønnlitterært verk.»

De øvrig nominerte til Brageprisen var:

Skjønnlitteratur

Den siste overlevende er død av Mattis Øybo 

Jeg grunnla De forente stater av Hilde Susan Jægtnes 

Stargate. En julefortelling av Ingvild H. Rishøi.

Barne- og ungdomsbøker

Dette dreper oss av Tiger Garté 

Sommer med Jo av Kristine Rui Slettebakken

Dyrene sover av Kjersti Skomsvold og Mari Kanstad Johnsen.

Åpen klasse – sakprosa for barn og unge

Gutteboka av Nina Brockman og Ellen Støkken 

Hvordan er det å være voksen av Anna Fiske 

Tøffe maskiner av Line Halsnes.

Sakprosa

2070 av Bjørn H. Samset 

Arbeiderpartiet og 22. juni av Hallvard Notaker 

Brorskapet. En historie om drapet på Benjamin Hermansen av Anne Bitsch 


Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.