Aktuelt

De andre bestselgerlistene

En bestselgerliste er ikke en bestselgerliste. Nå produserer Bokhandlerforeningen også lister over ny, norsk skjønnlitteratur. Ikke prisreduserte titler, ikke oversatte bøker. Les mer for å…

En bestselgerliste er ikke en bestselgerliste. Nå produserer Bokhandlerforeningen også lister over ny, norsk skjønnlitteratur. Ikke prisreduserte titler, ikke oversatte bøker. Les mer for å se hvem som er de egentlige bestselgerene i norsk litteratur:

Bestselgerlisten til Bokhandlerforeningen er hett lesestoff for forleggere og forfattere. Hver fredag er denne listen til sorg eller glede for forleggere som er særlig sårbare for oppgang eller nedgang i salg av sine litterære hits. Listen blir ofte tatt til kontigent for en status i norsk litteratur. Det har vært en liste for skjønnlitteratur, en for generell litteratur, og en for pocket. Problemet med listene har midlertid vært at de er for både norsk og oversatt litteratur, og inkluderer både eldre og ny litteratur. Prisnedsatte bøker kan også gå rett inn på listene. Fram til jul gjør Bokhandlerforeningen midlertid et forsøk: De lager lister som bare viser ny, norsk litteratur. Foreløpig må man be spesifikt om å få listen. Men hvis man heier nok på en sånn type liste, kan det forhåpentligvis også bli noe lettere tilgjengelig. Og for DnF-medlemmer er denne listen verdt å ønske seg også etter jul. En av de som gjør det, er Lars Mytting. Han har de siste ukene ligget på toppen av lista for "generell litteratur". Sakprosaboka "Hel ved" selger bedre enn både "Åge"-boka til Ole Jacob Hoel, og klassikeren Hvem Hva Hvor.
– Jeg har forstått det som at du gav Bokhandlerforeningen det rådet å lage en liste for bare norsk litteratur. Hva betyr det å få en sånn liste?
– De fleste av oss skriver jo for evigheten og ikke for listene, men jeg mener at det kan være artig å ha med «Den norske lista» som et supplement, og en realitetsorientering, sier Mytting, som gav ut to skjønnlitterære bøker før han debuterte som sakprosaforfatter tidligere i år.
Hvorfor det?
– Det vil gi flere følelsen av å være med. De vanlige listene domineres jo av bøker som er oversatt, og av fjorårsbøker til nedsatt pris, slik at listene ikke viser det fulle bildet av interessen for norsk samtidslitteratur. Men det er nok viktig at vi får se lista gjennom hele året, og ikke bare i de store salgssesongene, fordi mange kjøper sikre kort – storselgere av etablerte forfattere, når de gir gaver. Faktisk tror jeg at lista gjennom året vil vise noen sunnhetstegn på at norske lesere faktisk kjøper en del smal, eller ihvertfall halvsmal, samtidslitteratur, sier Mytting. Den nye listen presenterer flere nyheter, og
Det viser fram nyhetene til leserne, gir flere oppseilende forfattere følelsen av å være med, samtidig som det gir forfattere og forlag en realitetsorientering – på godt og vondt. Hvis dere begynner å gjengi den, kan det godt hende at de fortsetter med denne lista istedet for å ha den bare fram til jul.

Norsk skjønnlitteratur uke 47
Mestselgende skjønnlitteratur, voksen
, utgivelsesår 2011

Plass Forfatter Tittel Forlag
1 Karl Ove Knausgård Min kamp 6 Oktober
2 Jo Nesbø Gjenferd Aschehoug
3 Anne B. Ragde Jeg skal gjøre deg så lykkelig Oktober
4 Frode Øverli Pondus: eliteserien 11 Egmont
5 Jørn Lier Horst Vinterstengt Gyldendal
6 Linn Ullmann Det dyrebare Oktober
7 Unni Lindell Nissen kan også brukes om sommeren Piratforlaget
8 Øystein Wiik Slakteren Aschehoug
9 Cecilie Enger Kammerpiken Gyldendal
10 Tomas Espedal Imot naturen Gyldendal
11 Margaret Skjelbred Du skal elske lyset Tiden
12 Erlend Loe Fvonk Cappelen Damm
13 Levi Henriksen Dagen skal komme med blå vind Gyldendal
14 Hans Olav Lahlum Satellittmenneskene Cappelen Damm
15 Gert Nygårdshaug Chimera Cappelen Damm

Norsk generell uke 47
Mestselgende generell litteratur, voksen,
utgivelsesår 2011

Plass Forfatter Tittel Forlag
1 Lars Mytting Hel ved Kagge
2 Bjørn Tore Pedersen Hurtigruten minutt for minutt Pax
3 Ole Jacob Hoel Åge Gyldendal
4 Emil Johansen Brødre i blodet Kagge
5 Aftenposten Hvem hva hvor 2012 Schibsted
6 Tor Bomann-Larsen Haakon & Maud bind V Cappelen Damm
7 Gunnar Myklebust Tungtvannssabotøren Aschehoug
8 O. Flyum/Ø. Skarsem Rinnan-jævel! Aschehoug
9 Sivertsen/Brimi Hverdagskost og festmat langs primstaven Publicom
10 Manuela Kjeilen Love Manuela Exlibriz
11 Finn Bjelke Gretne, gamle gubber Gyldendal
12 Erik Sønstelie Jeg lever, pappa Schibsted
13 Cecilie Theiste-Bratli Fristende lavkarbo Lille måne
14 Oddgeir Bruaset Det veglause folket i Rogaland Genesis
15 Marius Holmsen Maria og pappa Juritzen
Boklistene henter salgsstatistikk fra Ark Bokhandel (102 butikker),Notabene (145 butikker), Norli (57 butikker), Libris (120 butikker), Fri Bokhandel (22 av 122 butikker), Tanum (14 butikker), Haugen Bok og Akademisk Kvarter. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS. Listene inkluderer kun titler som ikke overstiger mer enn 80 prosent salg via en kjede. Listene som legges ut på nettsidene til Bokhandlerforeningen er mestselgende skjønnlitteratur, norsk og oversatt, utgitt 2010-2011 Mestselgende generell litteratur, norsk og oversatt, utgitt 2010-2011 Mestselgende pocket- og billigbøker, norsk og oversatt, utgitt 2010-2011