De fleste bokdebutantene bor i Oslo

To av tre skjønnlitterære debutanter har bosted i Oslo. Under 9 prosent – eller 13 personer – bor i ­Bergen, som ligger nest øverst på…

oslo_radhus

To av tre skjønnlitterære debutanter har bosted i Oslo. Under 9 prosent – eller 13 personer – bor i ­Bergen, som ligger nest øverst på lista.

Bare åtte av forfatterne bor på et sted uten bystatus.

Les hele reportasjen og se hvorfor Gjertrud Langva fra Volda valgte å flytte først til Bergen og senere til Oslo før hun debuterte: 

  • https://www.klassekampen.no/article/20190301/ARTICLE/190309998

Listen er basert på opplysninger fra Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal, Vigmostad & Bjørke, Oktober, Samlaget, Tiden og Flamme.

Medieforsker Tore Slaatta mener at tallene først og fremst viser at veldig få forfattere klarer seg alene. Han synes ikke det er overraskende at bare åtte av de 153 forfatterne bor et sted uten bystatus. – Spesielt debutanter har alltid flokket til byene. For å bli sett og hørt, så må du være der det skjer, sier han til KK. Slaatta nevner de store forlagene og aktiviteten rundt dem som en viktig faktor til at mange forfattere søker seg til Oslo. Hans inntrykk er at mye av det biarbeidet forfattere tar på seg, som for eksempel småjobber og konsulentvirksomhet, foregår der.

Denne grafikken (faksimile fra Klassekampen) viser hvor i landet de 153 debutantene (2015-2019) er bosatt: 

sssss.jpg