Den første Bjørg Vik-prisen til Ingvild Rishøi

Prisen ble utdelt under åpningen av Bjørg Vik-dagene – en ny, nasjonal novelle- og poesifestival i Porsgrunn.  Juryen skriver i sin begrunnelse at prisvinnerens tekster…

ingvild_rishoi

Prisen ble utdelt under åpningen av Bjørg Vik-dagene – en ny, nasjonal novelle- og poesifestival i Porsgrunn. 

Juryen skriver i sin begrunnelse at prisvinnerens tekster kjennetegnes ved en sjelden tilstedeværelse og nærhet, og et høyt språklig presisjonsnivå. "Forfatteren har utviklet en tydelig og egenartet form i sitt forfatterskap, en form som er fastholdt i alle av forfatterens utgivelser. En grunntematikk i prisvinnerens bøker er skildringer av mennesker som utviser sterk overlevelsesevne i vanskelige hverdagssituasjoner. Tekstene har en eksistensiell og allmennmenneskelig gjenkjennelighet. «Å ha det vanskelig er ikke en sykdom», favner noe av forfatterens kompromissløse solidaritet med sine litterære personer.»"

Bjørg Vik-prisen gis til en norsk forfatter «som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk». Prisvinneren mottar et forfatterstipend på 30.000 kroner.

Ingvild H. Rishøi (f. 1978) debuterte i 2007 med novellesamlingen La stå, som ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Hennes andre novellesamling, Historien om Fru Berg, ble nominert til Brageprisen, og i 2014 ble hun tildelt Brageprisen for novellesamlingen Vinternoveller. Hun har også skrevet to bildebøker for barn, og er blitt tildelt blant annet Sultprisen, Kritikerprisen, P.O. Enquists pris og Språklig samlings litteraturpris og nå også Bhørg Vik-prisen. Ingvild H. Rishøi bor i Oslo.