Den nye lederens første uke

DnFs nye leder, Sigmund Løvåsen, har vært forfattersjef i én arbeidsuke. Hva er førsteinntrykket? – At det er ei ekstremt spennende tid å gå inn…

DnFs nye leder, Sigmund Løvåsen, har vært forfattersjef i én arbeidsuke. Hva er førsteinntrykket?

– At det er ei ekstremt spennende tid å gå inn i et slik verv på! Vi står midt i boklovdiskusjonen, litteraturen strømmes og lastes, leses og høres på mange ulike vis. Det er delvis uoversiktlig, men inspirerende. Første uka mi sammenfalt med at årets stipendtildelinger både fra staten og DnF vart offentliggjort. Det gir en mer delt følelse. Noen er nå veldig glade og letta. Andre har gått med håp og er nå i en fortvilt situasjon, de må ut og søke jobb og kanskje legge bort skrivinga resten av året. Det står tydeligere for meg enn noen gang at vi trenger flere stipender.

– Hva har overrasket deg mest?

– Det er hvor mange rundt om som har så sterkt engasjement for litteraturen, enten det er å jobbe for fylkeskommunale forfatterstipender eller å arbeide for litteraturfestivaler i Beirut. Dette visste jeg vel egentlig fra før, men det blir tydelig når jeg sitter i Rådhusgata og får innblikk i det. Og de gjør ofte jobben uten å få et rødt øre for det. De gjør det fordi det er viktig.

– Hvor mange tror du at du har truffet denne uken i egenskap av DnF-leder?

– Det er ganske mange. Litt av hvert har skjedd denne uka, fra Oslo Arbeiderpartis Kulturforum mandag der Kulturutredningen 2014 ble diskutert, til avisintervjuer og samtaler med bokhandlere og bibliotekarer. Jeg har allerede fått hilst på flere fra de andre kunstnerorganisasjonene, forleggere, kulturpolitikere samt medlemmer jeg aldri har møtt før.

– Hva skal du gjøre i påsken?

– Det blir nok noe jobbing, det er mye å sette seg inn i akkurat nå. Men jeg skal på Hadeland på hyttetur, der jeg har som mål å få lest Merethe Lindstrøms siste bok.

Foto: Mette Karlsvik