DnF og NFFO skeptisk til bestselger-dominansen i Coop

Les Klassekampens reportasje i sin helhet her: http://www.klassekampen.no/article/20180424/ARTICLE/180429980 I går dokumenterte Klassekampen hvordan Tanums eierforlag Cappelen Damms bøker gjør reint bord i butikkhyllene på Tanums…

uten_navn
  • Les Klassekampens reportasje i sin helhet her: http://www.klassekampen.no/article/20180424/ARTICLE/180429980

I går dokumenterte Klassekampen hvordan Tanums eierforlag Cappelen Damms bøker gjør reint bord i butikkhyllene på Tanums bokkonsept på Coop,

  • Les mer her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/cappelen-damm-dominerer-tanums-bokkonsept-pa-coop#.Wt7XBIhuaUk

DnF-leder Heidi Marie Kriznik frykter at fagbokhandlene vil bli utkonkurrert i distriktene, fordi de er avhengige av de samme bestselgerne for å overleve. 

– Den kunnskapen om bøkene som bokhandleren har, finner du ikke på Coop. Heller ikke utvalget. Dette er kanskje den fremste kritikken, at Tanum Concept ensretter tilbudet til leserne, sier hun til Klassekampen.

– Bokhandelkjedenes ensretting blir småtteri sammenliknet med dette, sier generalsekretær Tore Slaatta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) til Klassekampen. 

– Tanum Concept later som de er en bokhandel. Men utvalget framstår som usedvanlig dårlig, med ensidig vekt på bestselgere. Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge. Det er et trist skue, rett og slett, sier Slaatta til Klassekampen.

Tendensen som så langt har gjort seg gjeldende i Coops Tanum Concept-butikker, er interessant, mener NHH-professor Øystein Foros.

I 2014 var han veileder for en student som undersøkte hvorvidt bokhandlene favoriserte bøker fra eierforlagene.

– Hun fant veldig få tegn på skjevheter som skulle tyde på at eierforlagene fikk noen fortrinn i kjedene, både når det gjelder bøker som fikk stå på utstilling og i det generelle utvalget, forteller Foros.

Overrepresentasjonen av Cappelen Damms bøker i Coop-butikkene er i så måte interessant, mener Foros. – Det er noe man ikke har funnet tidligere, sier han til Klassekampen.

Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at Tanum Concept er i oppstartsfasen og lover å øke mangfoldet.