DnF støtter kulturpass som også kan brukes til bokkjøp

Kulturrådet foreslår at alle ungdommer får et såkalt kulturpass. Forfatterforeningen er positiv til kulturpass for ungdom etter modell fra Frankrike (Pass Culture), der kulturstøtten også kan brukes til bokkjøp.

Kulturpass er ett av 36 forslag for hvordan kulturlivet kan styrkes etter pandemien. Med et kulturpass kan ungdom få et kronebeløp å bruke på f.eks. billetter. Det vil kunne føre til økt omsetning for kulturaktører med ung målgruppe.

Last ned rapporten her:

https://www.kulturradet.no/vis-publikasjon/-/sterkere-tilbake-pandemiens-konsekvenser-for-kultursektoren-og-mulige-virkemidler-for-gjenoppbygging


Rapporten tar for seg pandemiens konsekvenser for kultursektoren og ble lagt fram mandag. Rapporten er utarbeidet av Kulturrådet og Norsk filminstitutt på Kultur- og likestillingsdepartementets bestilling.

Rapporten viser at pandemien gikk spesielt hardt utover kulturtilbudenes tilgjengelighet, og foreslår å gi ungdommer et beløp å benytte på kulturtilbud, inspirert av et fransk tiltak fra 2021.

– Vi trenger et løft for å få unge til å oppsøke kultur over hele landet, sier direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet til Aftenposten.

I Frankrike har ordningen «Pass Culture» for ungdom blitt populær, skriver Aftenposten.

Les saken her:

https://www.aftenposten.no/kultur/i/PoxWrp/fransk-ungdom-faar-2900-kroner-hver-til-kultur-av-staten-naa-kan-kulturpass-komme-til-norge

Dette var en av kampsakene til president Emmanuel Macron, da han i 2017 for første gang ble landets øverste leder. Gjennom en app får landets 18-åringer tilbud om 300 euro (2900 kroner), som de kan bruke på bøker, musikk, museer og digitale abonnementer. Andre aldersgrupper får mindre beløp. Beløpet må brukes i løpet av to år. Appen er til nå lastet ned av 1,6 millioner ungdommer. Det er ventet av ordningen vil tilføre fransk kulturliv mer enn to milliarder kroner i løpet av de neste to årene, skriver Aftenposten.