Doblougprisen 2023 til Brit Bildøen og Gunnar Wærness

Brit Bildøen og Gunnar Wærness er tildelt Doblougprisen 2023. Tildelingen fant sted på Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Juryen sier følgende om prisvinnerne:


«Brit Bildøen […] har etablert seg som ein heilt sentral forfattar i norsk samtidslitteratur gjennom dei tre siste tiåra. Romanane [hennar] framstiller og undersøker særleg kvinners kår i det som ofte er vanskelege liv. Det er gjort med stor innsikt og levande engasjement. […] Dobloug-komiteen vil særleg framheve den lange rekka med gode romanar som meir enn god nok grunn til at Bildøen fortener prisen. […] Bildøen har fått ei rad med ulike litterære prisar, og det er på høg tid og velfortent at ho no får Dobloug-prisen.»

«Overskudd og lek, alvor og entusiasme, og kanskje først og fremst et uhyre formbevisst språk preger poesien til Gunnar Wærness. Siden den prisbelønte debuten Kongesplint i 1999, har han utfoldet sitt originale kunstneriske prosjekt … Wærness skriver poesi som strekker seg utenfor det hverdagslige og forståelige, men som rommer også det … Vi har å gjøre med et uvanlig forfatterskap som i all sin søken og undring og eksperimentering i alle fall fortjener den oppmerksomhet vi som priskomité kan bidra til. Gunnar Wærness er ikke bortskjemt med litterære priser. Årets Doblougpris bøter på det, og går til et forfatterskap som beriker norsk litteratur».