Eldorado: Oslos nye gigant-bokhandel

I Eldorado bokhandel leier nemlig forlagene selv plass til å stille ut sine egne bøker. Skrede senker bokhandelavansen (eller "rabatten") til 25 %.   3100 av…

eldorado

I Eldorado bokhandel leier nemlig forlagene selv plass til å stille ut sine egne bøker. Skrede senker bokhandelavansen (eller "rabatten") til 25 %.  

3100 av de 4000 kvadratmeterne midt i Torggaten er satt av til bokhandel. Det øvrige arealet går bort til kaffebar, klassisk musikk, scener og møterom. Til sammenligning er de tre store i Oslo – Norli i Universitetsgaten, Tanum på Karl Johan og ARK på Egertorget – på tilsammen 3150 kvadrat. 

Konseptet er forskjellig fra bokhandeler flest – og også fra den bokhandelen som Skrede har drevet i Vestby i noen år. Som tidligere regionsjef i ARK kjenner han bokmarkedet ut og inn. 

I Eldorado har forlagene selv kjøpt seg inn – ved å leie plass. Store forlag har sine egne avdelinger, mindre forlag deler på plassen. Men alle som vil, får være med. 

– Vi vil være en breddebokhandel, sier Christian Skrede. – På denne måten ønsker vi å demokratisere salgsprosessen. Vi har oppfordret forlagene til å vise bredden sin – og ikke bare fylle opp med bestselgere.

Eldorado har en liten, vanlig bokhandel i front ut mot gaten. Men innover i det gigantiske lokalet er det små og store forlag som råder grunnen. Og de aller fleste – også de tre store – er med.

– Det er flott med Jo Nesbø og andre bestselgere som trekker publikum til butikken og som bidrar til salg, men vi ønsker at forlagene viser hele bredden. Oktober, for eksempel, har en enorm utstilling med lyrikk. Selv om ikke lyrikken nødvendigvis vil selge en hel masse, prøver vi på denne måten å demokratisere bokmarkedet.

Eldorado er tilsluttet Fri bokhandel, og har som ambisjon å ta inn så mye de bare kan. – Vi tar inn minst ti eksemplarer av alle titler til forlagene som vil være med, sier Skrede.

Til de minste forlagene, med liten produksjon, er det satt av en egen plass. I lokalene er det også scener og møterom som bokbransjen kan benytte.

– Er dette litterær idealisme eller en råkommersiell virksomhet?     

– Jeg vil være forsiktig med å plassere oss i slike båser. Vi er selvfølgelig kommersielle. Men vi ønsker også å bety noe for formidlingen av norsk litteratur og hele bredden. 

Gode nyheter for Oslo-forfattere: Eldorado tar opp konkurransen med kontantutsalget hos Norli. Butikken garanterer 25 % rabatt til forfattere, og hele 50 % for bøker fra de forlagene som slutter seg til kontantutsalgsordningen. Halv pris, med andre ord.

– Og det er jo ikke bare for å være grei, sier Skrede. – Vi vil ha forfattere som kunder. Jeg tror de vanlige kundene vil like å se forfattere som rusler rundt mellom hyllene. 

– Eldorado var en legendarisk kino – blir det en egen avdeling i butikken med biljakter, action, westerns og alt som preget gamle Eldo?

– Jeg hadde faktisk en drøm om en egen krok for action. Jeg elsker gamle actionbøker. Men dessverre. Jeg hadde ikke råd og plass. Det ble en egen krok for klassisk musikk i stedet.

Skrede har kjøpt hele bygningen for rundt 40 millioner. Han er avhengig av en årlig omsetning på 25 millioner for å få det til å gå rundt, men håper på 50 millioner. Til sammenligning omsetter de tre store Oslo-bokhandelene for rundt 180 millioner i året.   

Offisiell åpning ved Fabian Stang er torsdag 12. september kl. 12. Men kvelden før – 11. september kl. 18 – er det en mer uformell åpning for bransjefolk, hvor forfattere er hjertelig velkommen. Meld deg på ved å skrive til leder@eldo.no.