Ett av Tyrkias ansikter

Det er en modig og politisk eksplisitt forfatter som besøker Oslo denne uken. Men Asli Erdogan er også en forfatter med stor tyrkisk suksess. Erdogans…

Foto: BookReporter

Det er en modig og politisk eksplisitt forfatter som besøker Oslo denne uken. Men Asli Erdogan er også en forfatter med stor tyrkisk suksess. Erdogans første skjønnlitterære fortellinger vakte stor oppsikt. Den første, Den siste avskjedsnotisen, havnet på tredjeplass i den eldste eksisterende litterære konkurransen i Tyrkia (Yunus Nadi-konkurransen) i 1990. Hennes første novellesamling Tahta Kuâlar (Trefugler) fikk tildelt Deutsche Welle-prisen, utvalgt av en internasjonal jury blant 830 fortellinger.
 

Fra 1998 til 2000 hadde Erdogan egen spalte i den store tyrkiske avisen Radikal, der hun tok opp politisk hete temaer som fengsel, tortur, kvinnemishandling og kurdernes kamp for rettigheter. Dette har gjort henne til en kjent person i hjemlandet, ikke like godt likt av alle. Artiklene hennes er samlet under tittelen Bir Yolculuk Ne Zaman Biter (Når er reisen slutt (2002)), som ga henne problemer så vel som popularitet.

Men det var roman nummer to, Byen med den røde kappa (på norsk i 2004), som befestet posisjonen hennes som forfatter. Hun fikk den store tyrkiske litteraturprisen Sait Faik Story i 2010. I tillegg til alt dette har hun utgitt dikt, noveller, prosa-poesi, reiseskildringer og politiske artikler i et bredt spekter av medier.

Byen med den røde kappa var den første romanen av en tyrkisk kvinne som ble oversatt direkte fra tyrkisk til norsk. I 2013 kommer boka Steinbygningen (Tas Bina ve Digerleri) på norsk, også den oversatt av Gunvald Ims.

Tirsdag 22/1 blir hun intervjuet av medlem av DnFs Internasjonale Utvalg, Eugene Schoulgin. Samtalen skjer etter visning av den svenske, prisvinnende dokumentarfilmen «Tyrkias mange ansikter», og er så demokratisk som det kan bli: Gratis, og åpent for alle. Norsk PEN og Norsk Journalistlag står bak arrangementet, som begynner klokken 19.00, og er i kjelleren av Litteraturhuset.