EUs litteraturpris til Maria Navarro Skaranger

«Bok om sorg» er en dypt alvorlig og befriende lettlest roman, skriver juryen som ga Maria Navarro Skaranger den europeiske litteraturprisen for 2020. Utdrag fra…

maria_navarro_skaranger

«Bok om sorg» er en dypt alvorlig og befriende lettlest roman, skriver juryen som ga Maria Navarro Skaranger den europeiske litteraturprisen for 2020.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«En ung mann på rundt tretti har tatt sitt eget liv. Gjennom anekdoter, små scener og erindringer løfter søsteren fram familiens historie før og etter Nils.

Enkle setninger og skarpe observasjoner skaper en nærmest transparent fortelling. Språket er rett på, direkte og nøkternt og i løpet av 240 korte avsnitt stiger en dramatisk familiehistorie gradvis fram for leseren.

Livet brettes ut i nyansert mangfold gjennom en ekstremt effektiv og konsentrert fortelling. Bok om sorg er en dypt alvorlig og befriende lettlest roman med potensiale til å berøre mange lesere.

Bok om sorg er Maria Navarro Skarangers andre roman. Med kun to bøker bak seg utviser Skaranger en imponerende treffsikkerhet i hvordan hun med stor originalitet og språklig presisjon maner fram aktuelle temaer.»

Norge har ikke hatt en vinner av den høythengende prisen siden 2015.

EUs litteraturpris

EU-prisen har som formål å bringe forfattere ut til flere lesere i Europa, med bl.a oversettelsesstøtte. 
Tidligere norske vinnere er Carl Frode Tiller, Gunstein Bakke og Ida Hegazi Høyer. 

  • Les mer her: https://www.nrk.no/kultur/xl/alle-utlendinger-forfatter-maria-navarro-skaranger-vant-eus-litteraturpris-2020-1.15012072