Færre debutanter anmeldes

Klassekampen har talt opp hvor mange av årets skjønnlitterære debutanter som har blitt anmeldt i riksmediene. Klassekampen og Aftenposten har flest anmeldelser på trykk. I…

cccccccccccc
Klassekampen har talt opp hvor mange av årets skjønnlitterære debutanter som har blitt anmeldt i riksmediene. Klassekampen og Aftenposten har flest anmeldelser på trykk. I andre enden av skalaen er NRK, Dagsavisen og Dagens Næringsliv.
 
  • Les saken i sin helhet: https://www.klassekampen.no/article/20191204/ARTICLE/191209990
 
Klassekampens telling viser at 32 av debutantene har fått minst én anmeldelse i riksmediene, mens åtte fortsatt venter på sin første anmeldelse.
 
Her er tallet på debutanter som er anmeldt i riksavisene i 2019: 
 
Klassekampen: 19
Aftenposten: 12
Dag & Tid: 9
Dagbladet: 9
Morgenbladet: 8
VG: 7
Vårt land: 7
NRK: 6
Dagsavisen: 5
Dagens Næringsliv: 1
 
Bare seks av årets 40 skjønnlitterre debutanter er anmeldt på nrk.no. Dette er færre enn hos både VG, Dagbladet og Aftenposten.
 
– Hvis du ser over tid, viser disse tallene at det ikke har vært noe glansår når det gjelder anmeldelse av debutanter. Det er selvsagt noe jeg ikke er kjempestolt over, men det er mange hensyn å ta og litt tilfeldig hvordan det slår ut, sier Marta Norheim, litteraturkritiker i NRK.
 
– Jeg ble advart av forlaget om at det kanskje ikke kom noen anmeldelser, så jeg hadde ikke så store forhåpninger, sier den 25 år gamle forfatteren Petter Brevik til Klassekampen. I august debuterte han med romanen «Over veien» på Cappelen Damm. Så fort boka var ute i bokhandlene, begynte Brevik å google sitt eget navn. Den ferske forfatteren måtte imidlertid vente i nesten to måneder før den første anmeldelsen kom, i student­avisa Universitas.