Fem nominert til Rivertonprisen

Vinneren av Rivertonprisen offentliggjøres 10. mars kl. 12:00 på LitteraturhusetJuryen har bestått av: Hans H. Skei, Merete Junker Gundersen og Ola Hegdal. Ingebjørg Berg Holm: Stjerner…

rivertonprisen_nominerte

Vinneren av Rivertonprisen offentliggjøres 10. mars kl. 12:00 på Litteraturhuset
Juryen har bestått av: Hans H. Skei, Merete Junker Gundersen og Ola Hegdal.
 
Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under. Opprinnelig Schibsted – nå Vigmostad & Bjørke
Lars Holte, som alle trodde befant seg i Canada, blir funnet drept på et mykt leie i skogen. Året er 1875 og vi befinner oss ute på Hurumlandet blant spredte gårder, skog og vann. Debutanten Berg Holm har skrevet en nærmest vakker kriminalroman, der spenningen ligger mer på det indre plan, i forholdet mellom karakterene, enn på det ytre. Synsvinklene veksler elegant mellom Ole, bror av den drepte, enken Ragnhild, og lensmannen, Thomas Tinnvik som jeg-forteller. En sterk prestasjon av en som skriver sin første roman.

Tore Aurstad og Carina Westberg: Nattevandreren. Kagge Forlag
Dette er Aurstad og Westbergs andre roman med fullmektig Theodor Wulfsberg og hans dedikerte betjent, Bernt Nystuen, som hovedkarakterer. Hendelsene utspiller seg i et skittengrått og iskaldt Kristiania, året er 1900. Et dødsfall i Botsfengselet og et varslet mord under en spiritistisk seanse for noen av byens velstående borgere danner opptakten til en etterforskning som skal utvikle seg til et desperat kappløp mellom politifolkene og en grusom morder. Forfatterparet fanger tidsånden på en overbevisende måte.
 
Kjell Ola Dahl, Kureren. Gyldendal Norsk Forlag
I 1942 kommer den jødiske kureren Ester seg over til Sverige, der hun treffer igjen motstandsmannen Gerhard Falkum som har rømt fra Gestapo, og som også er mistenkt for drap på sin kone. Falkum blir borte og erklært død, men dukker opp i Oslo i 1967. Ester må handle, både for å bringe klarhet i det som hendte i 1942, og for at vi som lesere skal forstå betydningen av bokens åpning som er lagt til 2015. Vår nære historie utnyttes elegant og med stort alvor i en uhyre velskrevet spenningsroman.

Vidar Sundstøl: Djevelens giftering. Juritzen Forlag
Max Fjellanger, en pensjonert eks-lensmann, begynner nærmest av vanvare å etterforske dødsfallet til en gammel kollega, og oppdager spor av gammel ondskap som kan går tiår, for ikke å si tusenår tilbake. Djevelens giftering er en nervepirrende og godt gjennomført krim fra det indre av Telemark, fortsatt preget av den intelligente, poetiske språkføringen til Sundstøl. Og Max Fjellanger og hans sidekick, den aparte bibliotekar med sprengt frisyre, er et radarpar vi gjerne møter igjen.

Frits de Bourg: Dødens elv. Vigmostad & Bjørke

Den tredje romanen fra Frits de Bourg med handling fra 50-tallets Drammen holder det høye nivået fra de to foregående, og er en stilbevisst, velskreven hyllest til den hardkokte privatdetektiven. Wolff er en skarp og sympatisk forteller, selv om han her går lenger enn de fleste i å bruke de kriminelles metoder mot dem. Forfatteren gjør en god jobb med å overbevise leseren om at Drammenselva tilhører samme vassdrag som Styx.