Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/2/6/4/czhnsdg2t/webroots/r1168646/wp/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Fem spørsmål om e-boka - Den norske Forfatterforening

Fem spørsmål om e-boka

Nylig avholdt Cappelen Damm forlag et internseminar for sine ansatte og forfattere om e-boka og hva som vil skje framover. Igår kunne Bok og Samfunn…

tomharaldjenssen

Nylig avholdt Cappelen Damm forlag et internseminar for sine ansatte og forfattere om e-boka og hva som vil skje framover. Igår kunne Bok og Samfunn kan melde at e-bøker ifølge Kulturdepartementet ikke trenger noe nytt unntak fra konkurranseloven, noe som i praksis vil si at e-bøker kan selges til faste priser når bransjeløsningen for e-bøker lanseres 16. mars. Hvor stor andel av bokmarkedet og hvilken pris tror administrerende direktør i Cappelen Damm at e-boka vil få om fem år? 

Vi har stilt noen forleggere fem spørsmål om e-boka. Først ute er Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm. 

1. Hvor stor andel av bokmarkedet tror du e-boka har om fem år?

Det spørs hvordan vi definerer bokmarkedet. Dersom vi avgrenser markedet til å gjelde fysiske bøker som i dag egner seg for e-bokutgivelse – dvs. svart-/hvit-bøker innen dokumentar og skjønnlitteratur, så vil jeg anta at e-boka utgjør 10-15% av markedet om 5 år. Av totalmarkedet for bøker, bare et par prosent.

2. KD åpner nå for at e-boka kan selges til fastpris, vil e-boka bli betraktelig billigere enn papirboka?

– E-boka vil være 20 – 25% rimeligere enn papirboka. Jeg forutsetter da at e-boka kan selges uten m.v.a. Dersom vi må beregne m.v.a. vil e-boka og papirboka ha omtrent samme pris.

3. Og blir vi kvitt momsen?

– Ja, jeg håper vi blir kvitt momsen, men det er usikkert.

4. Bokhandlerforeningen er offensive i forhold til e-boka. Øgreys drømmescenario er at man om fem år vil kunne ta med sitt eget lesebrett til bokhandelen og laste ned en bok direkte, samt streame leseprøver over en kopp kaffe. Tror du bokhandelen vil være førende i e-bokhandelen, eller vil den overtas av større operatører som f.eks. Apple?

– Nei, jeg tror ikke Apple eller lignende blir førende i salg av norske e-bøker. Norske e-bøker vil i hovedsak bli solgt av nettbaserte e-bokhandlere, men også i noen grad av fysisk bokhandel.

5. Har du selv et lesebrett?

– Ja.

Vi takker for dette, og sender stafettpinnen videre.