Fire kandidater til Tarjei Vesaas’ Debutantpris for 2019

Prisen ble opprettet i 1964 av Tarjei Vesaas med pengene han mottok da han ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris for romanen Isslottet. Tarjei Vesaas’ Debutantpris skal…

vesaas

Prisen ble opprettet i 1964 av Tarjei Vesaas med pengene han mottok da han ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris for romanen Isslottet. Tarjei Vesaas’ Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år.

Prisvinneren offentliggjøres søndag 22. mars.

Prisutdelingen skjer på Den norske Forfatterforenings årsmøte på Hotel Bristol, Oslo.

Her er Det litterære Råds begrunnelser:

Kjersti Halvorsen, født i 1993, er oppvokst i Lier. Hun debuterer med romanen Ida tar ansvar, om 22 år gamle Ida som, etter å ha møtt veggen under litteraturstudier i Trondheim, nå begynner å studere psykologi på Blindern i Oslo. Der møter hun etter hvert Aksel. Han er aktiv på incel-grupper på nettet, et forum for unge menn som lever i ufrivillig sølibat og som av den grunn er bitter både på kvinner og samfunnet. Ida finner også bilder av Aksel som poserer med våpen på nettet, og begynner å bekymre seg for at han er en potensiell ensom-ulv terrorist. Spørsmålet er om frykten er reell, eller om den bare er et uttrykk for Idas egen angst og paranoia. På tross av at romanen undersøker høyst alvorlige og dagsaktuelle problemstillinger, presterer den samtidig å være både vittig og underholdende.

Michael Rindahl fra Vesterålen er født 1991. Han debuterer med romanen Gammelgresset, en fortelling om 62 år gamle Edvin Strand som har levd hele sitt liv som postbestyrer i et lite og isolert øysamfunn i Steigen i Nordland. Nå er postkontoret nedlagt og kommunen har betalt ham for å flytte inn til fastlandet. For Edvin betyr det en omveltning som han har store problemer med å takle. Alt det som har vært rotfast og trygt, glipper. Han har knapt venner, drømmer om å flytte sammen med en motvillig søster og lever et liv som mest består av minner og nattlige ekspedisjoner for å stjele poteter fra naboene. Gammelgresset er en stilsikker og melankolsk debutroman om et Norge som er i ferd med å forsvinne og om en mann som ikke lenger finner seg til rette i verden.

Erlend Skjetne er født i 1988 og kommer fra Melhus i Trøndelag. Han debuterer med diktsamlingen Skare. Et ungt par flytter inn et gammelt, avsidesliggende hus, de finner nøkkelen fastfrosset under matten og flytter inn, forbereder seg på å leve sammen. Diktene følger dem fra iskald vinter til bugnende, frodig sommer og videre til høsten. De elsker hverandre, de krangler, de blir venner igjen, helt til forholdet tar slutt, slik han hele tiden har visst at det måtte. Det handler om kjærlighetens kår, men også naturen er tydelig til stede i diktene, ikke bare som lyrisk klangbunn, men og i form av et konkret og sanselig nord-norsk landskap. Menneskene i Erlend Skjetnes fine, klassiske dikt, lever sine liv ved fjorden, i bjørkeskogen og under midnattssolen.

Hanna Stoltenberg fra Oslo er født 1989. Hun debuterer med romanen Nada. Fortellingens hovedperson er Karin, en femtito år gammel kvinne som har brukt mesteparten av livet på å unngå nærhet og forpliktende forhold. Hun har en jobb hun ikke liker, minimal kontakt med sin voksne datter Helene og kjærlighetslivet hennes består av en rekke kortvarige møter med menn hun treffer på Tinder eller på bar. Men når Helenes ekteskap er i ferd med å sprekke har ikke Karin lenger noe valg, hun føler seg tvunget til å stille opp. Sammen reiser mor og datter til London hvor de prøver å finne en måte å være til stede for hverandre på. Nada er både et velskrevet generasjonsportrett og en undersøkelse av forholdet mellom frihet og forpliktelse, samtidig som romanen har et nådeløst blikk for hulheten i historiene vi forteller om våre egne liv.

 

For spørsmål eller kommentarer, kontakt leder i Det litterære Råd, Chris Tvedt på

tlf. 92266177, eller lederen i Den norske Forfatterforening, Heidi Marie Kriznik på

tlf. 23 35 76 20,  eller e-post til leder@forfatterforeningen.no

 

Kontaktinformasjon for de nominerte:

Kjersti Halvorsen: Kontakt Cappelen Damm forlag v/Tine Kjær telefon 21 61 65 00

https://www.cappelendamm.no/forfattere/Kjersti%20Halvorsen-scid:44932

 

Michael Rindahl: Kontakt Gyldendal forlag v/Kari Marstein telefon 22 03 41 00

https://www.gyldendal.no/Forfattere/Rindahl-Michael

 

Erlend Skjetne: Kontakt Flamme forlag v/Nils-Øivind Haagensen telefon 452 86 061

https://shop.flammeforlag.no/collections/forfattere/products/erlend-skjetne

 

Hanna Stoltenberg: Kontakt Gyldendal forlag v/Kari Marstein telefon 22 03 41 00

https://www.gyldendal.no/Forfattere/Stoltenberg-Hanna