– Fjern moms på e-bøker!

Se innlegget på aftenposten.no: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Fjern-moms-pa-e-boker–Tom-Egeland-8333485.html Mange synes norske e-bøker er for dyre. Derfor strømmer stadig flere leseglade nordmenn til Amazon.             Men endelig kan vi…

eboker_og_storting
  • Se innlegget på aftenposten.no: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Fjern-moms-pa-e-boker–Tom-Egeland-8333485.html

Mange synes norske e-bøker er for dyre. Derfor strømmer stadig flere leseglade nordmenn til Amazon.

            Men endelig kan vi håpe at regjeringen vil gjøre norske e-bøker litt billigere – ved å fjerne momsen.

            Det gir ingen mening at papirbøker er momsfritatt – av kulturpolitiske årsaker – mens e-bøker er pålagt moms (fordi de er "digitale tjenester").

            Hvis en e-bok er en digital tjeneste, er en papirbok en cellulosebasert tjeneste. Men en bok er verken teknologi eller format. En bok er innhold.

            Norge fikk nylig grønt lys fra EFTAs overvåkingsorgan ESA til merverdiavgiftsfritaket for elektroniske nyhetstjenester. På vanlig menneskespråk betyr det at nettaviser, i likhet med papiraviser, slipper moms.

            Det bør være gode nyheter også for norske forlag, forfattere og ikke minst boklesere.

            Skal lille Norge konkurrere mot giganter som Amazon – som dumper priser på populære bøker og som opererer i et globalt marked hinsides vårt lille norske – hjelper det ikke den digitale utviklingen at Staten legger 25 % moms oppå e-bokprisen. 

            E-bøker kan kjøpes med et tastetrykk. Dermed konkurrerer vi norske forfattere med hele verden.

            Amazon er litteraturens svar på Coca Cola. I kraft av sin størrelse valser de over nasjonale markeder og prisnivåer. På Amazon får du en thriller – og Elena Ferrantes siste – til rundt fem pund (under 60 kroner).

            Linn Ullmanns kritikerroste bestselger De urolige koster 249 kroner som norsk e-bok. Den ville i det minste ha kostet under 200 kroner uten moms.

            Vi får ikke gjort noe med prisnivået i Norge. For ja, det er ikke til å komme ifra at bøker er dyrere i Norge enn i USA og resten av verden. Men husk: Alt er dyrere i Norge. Biler og bensin, hus og gressklippere, konserter og mat og en flaske vin. Ikke bare bøker.

            Alle argumentene til finansministeren og kulturministeren kan lett overføres til litteraturen:

            – Lik avgiftsmessig behandling uavhengig av teknologi fremmer nyhetsformidling og samfunnsdebatt, sier finansminister Siv Jensen (FrP).

            – Nyhetsmedier spiller en uvurderlige rolle for demokratiet og samfunnsdebatten og bør ha nullmoms uavhengig av hvilken teknologi som brukes for å formidle innholdet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

            Nettopp! Og så: Bytt ut "nyheter" med "litteratur".

            Bak momsen på e-bøker står det mektige embetsverket i Finansdepartementet. Det påligger ikke dem å tenke litteraturpolitikk.

            Men det påligger regjeringen – statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Linda Hofstad Helleland – å heve seg over byråkratiet. De kan bidra til at norsk litteratur og norske forfattere kan kjempe mot de angloamerikanske gigantene.

            En norskspråklig roman vil nok aldri konkurrere prismessig mot de engelskspråklige, som har hele verden som marked. Men regjeringen kan – og bør – bidra til å gjøre e-bøkene billigere for norske lesere – og samtidig bidra til den digitale utvikling i bokbransjen som de selv har etterlyst.