Aktuelt

Forfatterkritikk mot Amazon

NRK.no skriver at forfattere som Philip Roth, Stephen King, Salman Rushdie og Paul Auster – og 2500 andre – krever at amerikanske myndigheter nå gransker…

amazon

NRK.no skriver at forfattere som Philip Roth, Stephen King, Salman Rushdie og Paul Auster – og 2500 andre – krever at amerikanske myndigheter nå gransker Amazons forretningsdrift. De mener at verdens største bokselger bedriver ulovlig monopol-taktikk. 

  • Les NRKs sak i sin helhet her: http://www.nrk.no/kultur/forfattere-raser-mot-amazon-1.11959073

Nå strømmer forfattere til oppropet «Authors united», som har levert en klage til det amerikanske justisdepartementet.

2500 forfattere føler seg straffet av Amazon fordi forlaget deres ikke gir etter for prispress, skriver NRK.no.

  • Les oppropet og se alle som har signert her: http://www.authorsunited.net/

Bakgrunnen for striden mellom Amazon og forlagshuset Hachette er hvor mye ebøker skal koste. Amazon vil selge ebøker for 60 kroner, slik de gjør med en rekke andre forlag, men Harchette nekter å gi etter for press. Amazon svarer med å sinke utsendelser av bøker. NRK skriver at det vanligvis så kjappe boknettstedet bruker opp til tre uker på utsendelser og det har blitt vanskeligere å forhåndsbestille bøker fra forlagshuset Harchette.

Flere forfattere opplever også at bøkene deres blir trenert. Hvis kundene søker på boktitler fra Harchette, kommer det i stedet opp en rekke anbefalinger til andre forfattere, skriver New York Times.

  • Les saken fra the New York Times her: http://www.nytimes.com/2014/05/10/technology/writers-feel-an-amazon-hachette-spat.html?_r=1

Selv om Amazon selger mange bøker svært billig – særlig bestselgere – er prisnivået på andre titler tilnærmet lik bokhandelprisene.   

Amazon har ikke kommentert kritikken, men Amazon-gründer Jeff Bezos har tidligere avvist kritikk. – Det ikke hjelper å klage, for dette er fremtiden, er styrtrike Bezos credo.