Forfatternes formidlingspris

Les presentasjonen av Lørenskog bibliotek her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/motivasjon-og-litteratur-i-travle-hverdager#.WBcqjPrhBhE Les intervjet med Finn Stenstad her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/formidlerenes-formidler#.WBcqrfrhBhE Les intervjuet med Tone Selboe her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/hun-kan-vinne-en-formidlingspris-igjen#.WBcqyPrhBhF   Frem til 2014 kåret Forfatterforeningen Årets…

3x

Les presentasjonen av Lørenskog bibliotek her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/motivasjon-og-litteratur-i-travle-hverdager#.WBcqjPrhBhE

Les intervjet med Finn Stenstad her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/formidlerenes-formidler#.WBcqrfrhBhE

Les intervjuet med Tone Selboe her: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/hun-kan-vinne-en-formidlingspris-igjen#.WBcqyPrhBhF

 

Frem til 2014 kåret Forfatterforeningen Årets bokhandel. Det er denne utmerkelsen som nå har skiftet navn og med det er endret til en bredere formidlingspris. Det er medlemmene i DnF som nominerer til prisen.

 – Det kom veldig mange gode nominasjoner, og vi har valgt oss ut tre vidt forskjellige formidlere. Målet med prisen er å hedre og løfte frem de gode formidlerne. Men vi håper også at vi gjennom dette kan inspirere andre, sier leder i Forfatterforeningen, Sigmund Løvåsen.

Hvem av de tre som får formidlingsprisen, blir offentliggjort senere i høst.

– I en stadig mer kommersialisert bokbransje er forfatterne, leserne – og litteraturen – helt avhengig av formidlere slik som disse tre nominerte, sier han.

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun er nominert for sin formidlingsevne både innenfor akademia og ut til allmennheten. Selboe beskrives som en formidler med smittende entusiasme for litteratur enten hun underviser, samtaler, skriver eller foredrar om eldre eller samtidige forfatterskap. Som i en av hennes siste publikasjoner «Hva er en roman». I en nominasjon står det: «Selboe formidlar litteratur på ein måte som ser framover og attende samstundes, og som difor ser samtida og samtidslitteraturen inn i kvitauga. Slik syner og synleggjer ho ikkje berre litteraturen si kraft, men opnar også opp for den litterære forståinga og medlesinga, på tvers av topografi, trendar og tendensar.»

Lørenskog bibliotek har alltid drevet aktiv formidling i sine egne lokaler. Det som imidlertid løftes fram i nominasjonene er deres formidlingsarbeid andre steder. Siden 2013 har de i samarbeid med Akershus universitetssykehus arrangert litterær lunsj, der sykehusets ansatte får tilbud om foredrag og opplesninger en gang i måneden. Tiltaket er et glitrende eksempel på tradisjonell formidling på nye arenaer som skaper et nytt publikum. I en nominasjon heter det: «En aldri så liten suksesshistorie for et bibliotek som tenker litteraturformidling og utadrettet virksomhet.»

Finn Stenstad har gjennom et helt liv formidlet litteratur på flere flater. Først som inspirerende norsklærer i Harstad og mangeårig anmelder i Fremover, så som høyskolelektor ved Høyskolen i Vestfold, og anmelder og kommentator iTønsbergs Blad. Her har han kjempet iherdig for at avisen fortsatt skal bruke plass på bøker, og han har i en fast spalte skrevet jevnt og trutt om norsk litteratur. Finn Stenstad er en mye brukt bokbader og litterær samtalepartner, blant annet på litteraturfestivalene Ord i grenseland, Reine ord, Bokmessa i Moss og Litteraturuken i Vestfold. Finn Stenstad er en representant for «sliterne» som sjelden blir løftet fram. Som det står i en av nominasjonene: ”Den type formidling Stenstad utøver, er en livsnødvendighet for oss forfattere.”