Forfatternes formidlingspris til Finn Stenstad

Les Finn Stenstads egen kronikk om sitt virke som formidler: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/formidlerenes-formidler#.WBsSRGvhDRZ Frem til 2014 kåret Forfatterforeningen Årets bokhandel. Det er denne utmerkelsen som nå har skiftet…

finn_stenstad_foto_tine_poppe_under_reine_ord-festivalen
  • Les Finn Stenstads egen kronikk om sitt virke som formidler: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/formidlerenes-formidler#.WBsSRGvhDRZ

Frem til 2014 kåret Forfatterforeningen Årets bokhandel. Det er denne utmerkelsen som nå har skiftet navn og med det er endret til en bredere formidlingspris. Det er medlemmene i DnF som nominerer til prisen, mens styret plukker ut kortliste og kårer en vinner.

 – Det kom veldig mange gode nominasjoner av vidt forskjellige formidlere: biblioteker, festivaler, nettsider, aviser, lærere, bokhandlere – og altså Finn Stenstad. Målet med prisen er å hedre og løfte frem de gode formidlerne, de som synliggjør bøkene våre og gir leserne mulighet til å oppdage nye forfatterskap. Men vi håper også at vi gjennom dette kan inspirere andre til å formidle, sier leder i Forfatterforeningen, Sigmund Løvåsen.

Prisen tildeles under åpningsforestillingen til Litteraturuka i Vestfold mandag 7. november. I tillegg til heder, ære og diplom får Stenstad velge seg en forfatter til opplesning eller samtale.

– I en stadig mer kommersialisert bokbransje er forfatterne, leserne – og litteraturen – helt avhengig av formidlere som Finn Stenstad og de andre nominerte, sier Løvåsen.

Forfatterforeningen har de siste årene vært kritiske til en utvikling i bokbransjen mot at mer og mer oppmerksomhet rettes mot et fåtall titler, noe som går ut over synliggjøring av hele den litterære bredden.

– Kombinert med at avisene kutter ned på kritikk og kulturstoff, gir dette leserne dårligere oversikt og tilbud når de skal ut og kjøpe eller låne seg ei ny bok. Dette gjør formidlere som Stenstad og de andre nominerte viktigere enn noen gang, sier Løvåsen.

 

Begrunnelse for tildeling:

Finn Stenstad har gjennom et helt liv formidlet litteratur på flere flater. Først som inspirerende norsklærer i Harstad og mangeårig anmelder i Fremover, så som høyskolelektor ved Høyskolen i Vestfold, og anmelder og kommentator iTønsbergs Blad. Her har han kjempet iherdig for at avisen fortsatt skal bruke plass på bøker, og han har i en fast spalte skrevet jevnt og trutt om norsk litteratur. Finn Stenstad er en mye brukt bokbader og litterær samtalepartner, blant annet på litteraturfestivalene Ord i grenseland, Reine ord, Bokmessa i Moss og Litteraturuken i Vestfold. Finn Stenstad er en representant for «sliterne» som sjelden blir løftet fram. Som det står i en av nominasjonene: ”Den type formidling Stenstad utøver, er en livsnødvendighet for oss forfattere.”